Un any després de l'entrada en vigor de la llei catalana de l'lloguer que limita els preus de lloguer, les dades mostren que la mesura ha tingut dues conseqüències principals: 1.- un impacte gairebé nul en les baixades de preu, que s'ha reduït de manera similar en els grans mercats però 2.- ha provocat una rellevant reducció de l'oferta, segons dades d'idealista, el marketplace immobiliari líder al sud d'Europa.

La llei no ha impactat en els preus, que es redueixen de forma similar als de Madrid
Barcelona ha registrat durant l'any en què s'ha implantat el control de preus una reducció en les seves rendes de l'8,2%, una caiguda inferior a la registrada per Madrid (-9,3%), on els preus són lliurement pactats entre les parts, segons les estadístiques publicades per idealista.
A l'ampliar el rang temporal a dos anys, es comprova que Barcelona ha mantingut la tendència a la baixa iniciada el 2019, que es va accelerar durant 2020, a l'marcar un descens en els preus de l'12%. A Madrid, en canvi, el descens s'ha produït principalment en l'últim any ja que la baixada registrada en els últims 24 mesos és de només el 9,9%, el que posa el focus de la caiguda en l'enorme sobreoferta registrada.
En altres mercats també molt dinàmics però no tan tensionats com els de Madrid i Barcelona els preus han registrat caigudes més suaus: -5% a Palma i -1,7% a Sevilla.
Una part rellevant de l'oferta s'ha evaporat en tot just un any
No obstant això, a l'fixar-nos en l'estoc, la situació de la capital catalana no està en línia amb la resta de grans mercats i el ritme a què es redueix l'oferta disponible és significativament més elevat: El nombre d'habitatges que s'ofereixen en idealista en lloguer a la ciutat de Barcelona al començament de setembre (al voltant de 10.900) s'ha reduït un 42% enfront de parc disponible un any abans, quan el producte disponible es va duplicar a causa de l'confinament que va provocar que el mercat estigués diversos mesos tancat.
A l'realitzar aquesta comparativa davant de les dades de la primera setmana de setembre de 2019, l'estoc disponible actualment és només un 13% superior que el de llavors.
Els habitatges de lloguer disponibles s'han reduït en els darrers mesos en tots els grans mercats, però en cap lloc aquesta reducció ha arribat als nivells de la capital catalana. A la ciutat de Madrid, el mercat és el que més similituds té amb el barceloní i que també va duplicar la seva oferta en 2020, l'estoc actual és un 22% més baix que fa un any, però encara és un 62% més elevat que a l' tancament de l'estiu de 2019.
En aquest sentit, Palma de Mallorca compta amb un 14% menys oferta que fa un any però un 64% més que el 2019; i Sevilla compta amb un 25% menys de lloguers disponibles, però un 59% més que fa 2 anys.
Amb uns preus encara amb marge per a la pujada, el principal problema amb què s'enfronta en l'actualitat el mercat de lloguer català, especialment el barceloní, és la dramàtica reducció de el parc disponible. La reducció de l'oferta a Barcelona ha provocat que la pressió de la demanda s'estigui disparant que cada vegada sigui més complicat llogar un habitatge per a una família. Al setembre de 2020 l'índex de demanda relativa (que elabora idealista mesurant el nombre de contactes que rep de mitjana cada anunci de lloguer) es situava en 1,7, mentre que durant la mateixa setmana de 2021 va superar la barrera de l'4, arribant fins els 4,8. Aquesta dada és el més alt de la sèrie històrica realitzada per idealista a la ciutat.
Per a Francisco Iñareta, portaveu d'idealista, "les dades són tossudes: la llei catalana de control de l'preu de l'lloguer no ha funcionat com s'esperava. D'una banda, els preus han caigut però com en altres mercats. De l'altra, els futurs inquilins tenen ara un mercat molt més reduït del que dificultarà encara més l'accés a un habitatge de lloguer. La manera de garantir lloguer assequible és ampliant el parc d'habitatges, com es va veure a la primavera i l'estiu de 2020, quan l'oferta va créixer de tal manera que va impactar de forma immediata en els preus de les grans ciutats, que van caure amb força " .