idealista publica l'Enquesta de Sensibilitat Immobiliària (ESI) sobre la projecció de les agències immobiliàries en el mercat de compravenda i lloguer d'habitatges. Després d'un any d'anàlisi, les previsions per a l'arrencada de 2019 són que les operacions augmentaran en els dos mercats, però que els preus es mantindran estables.

Amb l'objectiu de mesurar les previsions a curt termini del mercat immobiliari percebudes pels professionals del sector, idealista ha posat en marxa l'Enquesta de Sensibilitat Immobiliària (ESI), un índex per conèixer el grau de satisfacció de les agències immobiliàries amb les expectatives en nombre d'operacions tant en venda com de lloguer, la situació del mercat immobiliari a la seva zona o com creu que evolucionaran els preus en els dos nínxols.
Després d'un any d'anàlisi interna, idealista / news publica l'enquesta presa en el quart trimestre de 2018 que va comptar amb la participació de més de 200 experts immobiliaris procedents de 41 províncies, que abastaven 77 municipis d'Espanya. L'estudi mostra el grau de satisfacció i previsions del sector immobiliari tant el mercat de compravenda d'habitatges com de lloguer en base a un índex 100, on la centena seria el màxim dada en positiu i de major eufòria i el 0 quan totes les respostes són negatives i el descontentament és generalitzat.
Les dades de finals de 2018 demostren que la confiança immobiliària es troba en bon estat, per sobre dels 50 punts, amb un aprovat alt, encara que si ens fixem en l'evolució de l'últim any, l'índex ESI es troba en susmínimosdesde que va començar a realitzar-se l'enquesta just a finals de 2017. l'Índex ESI en la compravenda va ser de 65,5 punts, mentre que l'ESI de lloguer es va situar en 61 punts.
El mercat de compravendes mostra certa normalització
L'Índex ESI per a la compravenda d'habitatges va tancar 2018 en 65,5 punts bàsics. Segons l'enquesta del quart trimestre de 2018, el 66% dels enquestats va afirmar que esperava captar més habitatges per a la venda, mentre que un 63% va destacar que esperava vendre més cases.
Finalment, les previsions sobre l'evolució del preu van ser més conservadores, i el 61% de les respostes van ser que els preus es mantindran a la seva zona, mentre que un 26% va comentar que pujaran i un 13% va afirmar que baixaran.
L'evolució dels diferents valors de l'ESI de compravenda durant l'últim any ha anat parella. Les previsions van arribar a la seva màxima confiança en el primer trimestre de 2018 (76 punts), però ha tancat l'any en 65,5 punts bàsics, una caiguda de més de 10 punts.
A què es deuen aquestes previsions més pessimistes a final de 2018? Principalment per les expectatives sobre els preus. Entre gener i març, el 55% dels enquestats va afirmar que els preus es mantindrien, enfront del 40% que pensava que anaven a créixer. A partir del segon trimestre, l'interval cap a les prediccions d'estabilitat va tornar a créixer (59% -37%) cap a que els preus es mantindran.
Durant el tercer trimestre, el 'gap' va ser encara més gran, i ja només un 24% dels enquestats va comentar que els preus pujarien, enfront del 69% de destacar que els preus es mantindran.
Previsió de caigudes de les rendes en el lloguer
Per la part del lloguer, l'enquesta va permetre conèixer que les previsions de les agències immobiliàries també van ser positives, acabant 2018 a 61 punts. Un aprovat que torna a ser, com en la compravenda, l'expectativa més baixa des que idealista pren les dades.
Entre octubre i desembre, el 43% dels enquestats va afirmar que espera captar més habitatges per llogar, enfront del 29% que mantenia la tendència de mesos anteriors. A més, el 44% va comentar que espera resoldre més lloguers d'habitatges que abans, tot i que el 32% de les agències va destacar que es mantindrà igual.
La pregunta sobre els preus dels lloguers va tornar a crear diferències entre els enquestats. Mentre un 56% va destacar que els preus dels lloguers a les seves zones es mantindran, un 26% creu que pujaran mentre un 14% va respondre que les rendes baixaran.
L'evolució dels diferents valors de l'ESI per al mercat del lloguer deixa les previsions en caiguda i en mínims (61), després de començar 2018 amb 69 punts en els seus sis primers mesos.
Una situació que ve encapçalada per la bolcada a les expectatives sobre el preu dels arrendaments. Al llarg de l'any, els enquestats han reflectit que les seves previsions sobre els lloguers han passat de pujades a pensar que els preus es van a matenir.
En el primer semestre de l'any, més del 50% dels enquestats va afirmar que els arrendaments anaven a seguir creixent, però aquesta tendència va canviar en el tercer trimestre, quan va caure al 33%, mentre les agències immobiliàries que pensaven que els preus s'anaven a mantenir ament fins al 56%.