Dimecres passat 19 va entrar en vigor la reforma del mercat del lloguer elaborada pel Govern de Pedro Sánchez. Els canvis més significatius afecten a la durada dels contractes d'arrendament i a les fiances. No obstant això, el Congrés ha de convalidar el Reial Decret en un termini de 30 dies. En cas que no es convalidi, aquesta normativa és com si no hagués existit, però qualsevol contracte que s'hagi signat durant la vigència del Reial decret queda inalterat, encara que després el Congrés tombi aquestes mesures.

Encara falta el vistiplau del Congrés al famós Reial Decret Llei que modifica la Llei d'Arrendament Urbans de 1994 (LAU). El Govern del PSOE necessita majoria absoluta i Podem s'ha mostrat reticent a aprovar aquesta normativa, ja que no contempla la seva mesura estrella: limitar per llei el preu del lloguer.
En cas que el Congrés no tiri endavant la reforma del lloguer, propietaris i llogaters han de saber com actuar:
- El contracte d'arrendament signat durant la vigència del Reial decret llei, és a dir, des del passat 19 de desembre, tindrà plena validesa ja que cal respectar la voluntat de les parts, tal com recorda Carmen Giménez, advocada titular del despatx G & G Advocats. No obstant això, els terminis de pròrroga forçosa per a l'arrendador i a voluntat de l'inquilí quedaran en 3 anys (sigui un particular o una empresa) i la tàcita reconducció serà anual.
- Si el contracte contempla 5 o 7 anys de durada, això queda inalterat perquè és la voluntat de les parts. Però la tàcita reconducció que està en tres anys per la reforma actual, quedaria només en un any que és el que regula la reforma de 2013 sota el Govern del PP.
- Si el contracte d'arrendament es celebra per 1, 2 anys o 3 anys, està regulat per la Llei de 2013. Estem en els tres anys de pròrroga forçosa i la tàcita reconducció quedaria en un any.
- No obstant això, l'advocada subratlla que si hi ha una veritable voluntat de llogar una propietat no val la pena esperar a veure si es convalida o no el Reial Decret, perquè hi ha llibertat de pactes entre les parts per establir el termini de durada del contracte que acordin, i el propietari que vulgui llogar per 5 o 7 anys tal com preveu ara el Reial Decret, així ho farà constar en el contracte, previ acord amb el llogater, amb independència que legislació s'apliqui, si la reforma de 2013 o la de 2018.
- En qualsevol cas, serà il·legal que propietari vulgui rescindir el contracte quan hagi transcorregut un termini inferior a l'establert com a pròrroga forçosa en la legislació que estigui vigent, si l'inquilí manifesta el seu desig de continuar en l'habitatge. Perquè la pròrroga forçosa és un dret de l'arrendatari i una obligació del casolà. Qualsevol termini que sigui superior al previst com forçós, és perfectament vàlid.
- Li val la pena al propietari esperar que s'aprovi o no en Les Corts la reforma del lloguer? Salvador Salcedo, soci del despatx Àtic Jurídic, assegura que si dóna amb un bon inquilí, potser al propietari no li valgui la pena córrer el risc de perdre-ho. Però altres analistes consideren que potser val la pena esperar un mes a veure què passa al Congrés a signar un contracte que t'obligui a mantenir l'inquilí 5 o 7 anys, més els anys de pròrroga forçosa.
- En el cas dels inquilins, Fernando Encinar, cap d'estudis d'idealista, creu que "és el millor moment per signar un contracte perquè la vigència del mateix estarà subjecte a la legislació vigent, tot i que dins d'un mes el congrés tombi el Reial Decret. El meu consell als inquilins és que signin com més aviat millor perquè si la llei es confirma, no tindrà conseqüències. Si la llei no surt, almenys estaran coberts un termini molt més gran ".
- Si no convalidés al Congrés el Reial Decret, no quedaria modificada tampoc la Llei de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, de manera que l'inquilí haurà de pagar aquest impost quan signi un nou contracte de lloguer.