Pretén portar-ho al proper Consell de Ministres · No descarta fer-ho mitjançant un reial decret llei amb efectes retroactius

El Ministeri d'Hisenda ultima els canvis legals per reactivar l'impost de la plusvàlua municipal, estirat recentment pel Tribunal Constitucional, i que impacta directament als ingressos dels ajuntaments. Els tècnics del ministeri dirigit per María Jesús Montero treballen en el nou sistema de càlcul perquè s'aprovi com més aviat millor al Consell de Ministres mitjançant un reial decret llei, i per això no descarten que tingui efectes retroactius des de la data la sentència.

Al Govern se li ha vingut un problema a sobre amb la recent sentència d'inconstitucionalitat sobre el sistema objectiu de càlcul de la base imposable de l'impost sobre l'increment del valor de naturalesa urbana (IIVTNU), més conegut com l'impost de la plusvàlua municipal. El Tribunal Constitucional feia temps que advertia l'Executiu que havia de canviar el sistema de càlcul d'aquest gravamen, que sempre sortia a pagar encara que l'operació de compravenda per al venedor de l'immoble fos amb pèrdues. També els hereus i donants devien pagar aquest tribut. Ara ha tombat directament la plusvàlua i els ajuntaments no poden tornar a cobrar-ho fins que s'apliqui un nou sistema de càlcul.

La sentència del TC ha estat controvertida per tancar la possibilitat de reclamar el que han pagat indegudament els contribuents en els últims quatre anys, termini normal sobre el qual és possible reclamar les liquidacions i autoliquidacions de la plusvàlua municipal. Els Consistoris s'enfrontaven a haver de tornar prop de 10.000 milions d'euros a la recaptació de la plusvàlua des de finals del 2017.

Plusvàlua municipal: qui pot reclamar abans que es publiqui la sentència al BOE

El Ministeri d'Hisenda, encarregat d'establir el sistema de càlcul d'aquest impost municipal, prepara canvis legals que permetin reactivar aquest tribut de manera immediata l'impost.

De fet, l'objectiu del ministeri dirigit per María Jesús Montero és aprovar les mesures al proper Consell de Ministres que se celebrarà dilluns, un dia abans del que és habitual, per la festivitat de l'Almudena a Madrid. Tampoc descarta que es pugui aprovar mitjançant un reial decret llei per a la seva publicació immediata al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i que a més tingui efectes retroactius des de la publicació de la sentència del Constitucional el 26 d'octubre passat.

Des d'aquesta data, les compravendes, les herències i les donacions d'habitatges no tenen l'obligació de pagar la plusvàlua, un forat important per als pressupostos municipals, que arriba a uns 2.500 milions d'euros anuals, i que juntament amb l'Impost de Béns Immobles (IBI) és dels més importants per als ajuntaments.