No obstant això, l'efecte de la pandèmia aquest any 2020 serà limitat: el preu de l'habitatge tancarà entre el creixement pla i una caiguda de l'2%, segons un informe de Pisos.com

La pandèmia de l'coronavirus provocarà un descens de fins al 7% en el preu de l'habitatge a Espanya el 2021, segons ha explicat Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com. No obstant això, la caiguda en aquest any 2020 serà molt limitada, d'un màxim d'un 2%.

L'increment de l'atur previst per a 2021 per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de Covid-19 provocarà que hi hagi molts propietaris forçats a vendre el seu habitatge, el que portarà a un descens dels preus, segons les previsions de pisos.com.

A l'respecte, Ferran Font, ha indicat que "encara que la despesa pública està contenint la desocupació i el tancament d'empreses, aquest esforç ha demostrat ser insuficient per recuperar els nivells anteriors a la crisi sanitària a Espanya, als quals trigarem a arribar al voltant de dos o tres anys mentre segueixin operatives les restriccions i els confinaments i no estigui vacunada gran part de la població ".


En aquest sentit, les últimes previsions de la Comissió Europea estimen que el PIB a Espanya patirà una contracció de l'-12,4% el 2020 per créixer un 5,4% el 2021 i un 4,8% en 2022.En fa a l'mercat de l'lloguer, Ferran Font ha indicat que sí que han detectat caigudes de fins a un 10% en les grans capitals espanyoles, no només Madrid i Barcelona, sinó també València, Sevilla o Màlaga.

Segons el portaveu de l'portal immobiliari, "en un context tan volàtil com l'actual, la demanda interna suporta bona part de la recuperació, però pel que fa a decisions immobiliàries, s'imposa la prudència, atès que la por a quedar-se sense feina segueix latent en moltes llars ".

L'habitatge caurà en 2021 fins a un 7%

El xoc pandèmic augurava una gran correcció dels preus de venda. No obstant això, la intensitat dels ajustos no està sent tan abrupta. "Les primeres previsions apuntaven que 2020 tancaria amb una caiguda en la línia de l'PIB, al voltant de l'-10%. No obstant això, aquesta retallada serà molt més moderat, situant-se entre el creixement pla i el -2%. Tot sembla indicar què les baixades es traslladaran a al 2021 i, en menor mesura, a l'2022 per la qual cosa en 2021 podrem veure devaluacions d'entre el -5% i el -7% ", valora Font, afegint que l'obra nova i la segona mà més ben situada i amb més qualitat aglutinaran al producte que millor va a aguantar.

Caiguda d'un 20% en compravenda d'habitatges el 2020

Pel que fa a les compravendes, el seu comportament ha estat molt marcat per l'alarma sanitària, arribant a aprofundir fins al -53,7% al maig segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Al setembre, l'anual acumulada ja arriba al? 22,1%? Una xifra molt propera a la manejada per l'expert de pisos.com: "És possible que les operacions tanquin 2020 amb una caiguda interanual d'entorn de l'-20% i un volum proper a les 400.000 unitats ", comenta Font, que pronostica que" aquest indicador es recuperarà en la mesura que ho faci l'economia, sempre a costa de l'evolució de la pandèmia i l'atur, de manera que podríem estimar una tímida pujada de el 5% el 2021 ".

Contracció a el crèdit el 2021 per por a la morositat

En l'àmbit de les hipoteques també s'han deixat sentir els embats de la COVID, marcant el seu registre més baix en maig amb un -27,6%, segons l'INE. L'última dada publicada per l'organisme, del mes de setembre, situa la caiguda acumulada en un -7,6%. El balanç de Font va en aquesta línia: "Les hipoteques el 2020 cauran interanualment la meitat que les compravendes, aconseguint un total d'entre 320.000 i 330.000 signatures.

De cara a 2021, l'evolució dels préstecs per comprar habitatge estarà lligada a l'context macroeconòmic. No s'espera una contracció de l'crèdit o un enduriment de les condicions, però és obvi que les entitats financeres seran més cauteloses, de manera que els avals estatals podrien cobrar sentit ".
Descens d'entre un 15% i un 30% en els visats d'obra nova

Quant als visats d'obra nova residencial, el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes (CSCAE) xifra en un -14% la reducció dels mateixos entre gener e setembre. Alguns promotors vaticinen que la caiguda enfront de 2019 rondarà el -30%. Font creu que la contenció també afectarà aquest indicador: "És molt probable que els projectes caiguin fins al -15% o el -20% i que el 2021 no hi hagi un canvi de tendència important. Ens enfrontem a un ajust en el producte residencial d'nova planta que tindrà la seva correspondència amb la demanda, ja que l'interès comprador també es moderarà substancialment ", argumenta Font.
Descens de l'preu de l'lloguer de fins a un 10% en les grans capitals

Finalment, pel que fa a l'lloguer, hem assistit a un canvi de rumb en el mercat. "Acostumats a registrar voluminoses variacions interanuals en les grans capitals, 2020 ha significat un tomb en la trajectòria a l'alça de les ciutats més tensionades", admet Font, que estima que aquest any "la mitjana nacional es mourà entre el -1% i el -2%, però en capitals de primera fila com Madrid, Barcelona, ​​València, Sevilla o Màlaga podrien assolir rebaixes de fins al -10% ". Segons Font, "aquests ajustos es generalitzaran en 2021, arribant a altres territoris amb menor pressió arrendatària".

En qualsevol cas, l'expert exposa que «la incertesa que envolta els lloguers és molt alta, donada la normativa relativa la limitació dels preus que ja ha entrat en vigor a Catalunya i el seu possible trasllat a la resta d'Espanya". A el mateix temps, "estem a expenses que es materialitzi l'empenta a l'habitatge de lloguer a preus assequibles promès per les administracions i al fet que tendències com el build to rent es refermen".

Nova normalitat immobiliària

2020 ha posat sobre la taula noves expectatives per part de la demanda. "La recerca d'habitatge sembla anar abandonant el vell clixé de la localització gràcies a l'expansió de l'teletreball, prioritzant els espais a l'aire lliure sense sortir de casa i el comptar amb més superfície a l'interior, el que trasllada l'interès a la perifèria, on pel mateix preu s'obté una major qualitat de vida ", declara Font. Aquestes exigències han ser tingudes en compte pels promotors, que hauran d'oferir "productes més personalitzats que mai". D'aquesta manera, caldrà "trobar solucions polivalents sense perdre de vista la comoditat i l'eficiència, un aspecte que també s'ha d'aplicar a l'habitatge usat a través de la rehabilitació energètica".

A el fil de la sostenibilitat en la construcció, Font indica que "els fons europeus que es destinaran a el sector van a enarborar la bandera de la transició ecològica, de manera que la regeneració de el parc d'habitatges antics i els nous desenvolupaments residencials que apostin per la certificació energètica més alta estaran d'enhorabona ". En aquest sentit, Font també apunta que la digitalització és un altre dels fronts indispensables per a la recepció d'ajuts, atès que permetrà l'adequació de les plantilles i el foment de l'ocupació: "La transformació digital dins de les empreses immobiliàries s'albira com una acció més que necessària perquè el mercat de l'habitatge segueixi complint un paper fonamental dins de l'economia espanyola ", conclou.