El proper dimecres 6 d'abril començarà una nova campanya de la renda. A partir d'aquesta data, i fins al 30 de juny, els contribuents podran presentar les declaracions. Molts són els dubtes que sorgeixen sempre a l'hora de complementar-la, en especial en matèria d'habitatge, ja que tant en casos de residència habitual com de lloguer aquesta ha de constar a la declaració.

“En la majoria dels casos, els contribuents hauran d'incloure els seus habitatges en propietat en la declaració de la renda. Quedaria exempts els casos en els quals el ciutadà sigui nu propietari o amo d'un solar no edificat”, recorda Ferran Font, director d'Estudis i portaveu de pisos.com.

En el cas concret dels habitatges en lloguer, aquells propietaris que obtinguin uns ingressos íntegres per sobre dels 1.600 euros hauran de fer la declaració com a “rendiments de capital immobiliari” i podran gaudir de deduccions de fins al 60% sobre el rendiment d'aquells immobles llogats destinats a un habitatge habitual.

“El cas dels inquilins és més complex”, adverteix Font, en recordar que les deduccions per a aquest col·lectiu “no són uniformes a Espanya i depenen de cada Comunitat Autònoma”. Sense entrar en les particularitats de cada regió, a nivell estatal, tots els inquilins amb contractes previs a 2015 podran aplicar reduccions de fins al 10,5% per la renda del lloguer, sempre que la base no sigui superior a 9.040 euros.

Una novetat a tenir en compte enguany, relacionada amb el lloguer, és que, a partir d'ara, tots aquells arrendadors que no siguin grans forquilles (menys de 10 immobles o 1.000 metres quadrats construïts), “podran deduir-se la rebaixa en la renda que voluntàriament s'hagin aplicat sobre els seus locals llogats arran de la crisi sanitària de la COVID-19”.

Novetats respecte a la declaració anterior
“En relació amb els canvis que introduiria la nova Llei de l'Habitatge en qüestions de tributació, cal destacar que l'entrada en vigor de les deduccions fiscals tindrà lloc l'1 de gener de l'any següent a l'aprovació de la llei. És a dir, si el text s'aprova finalment enguany, les seves deduccions fiscals s'aplicaran en 2023”, revela l'expert.

Malgrat això, sí que existeixen altres novetats en matèria d'habitatge a tenir en compte en la pròxima declaració de la renda. Un bon exemple és el cas de rehabilitació amb bonificacions per obres de millora d'eficiència energètica, les deduccions de la qual oscil·len “entre el 20% i el 60%” en funció del cost de les obres. “En resum, podem afirmar que hi hauria una deducció del 20% per a aquelles obres que redueixin almenys un 7% la demanda de calefacció i refrigeració, amb una base màxima de 5.000 euros”, indica Font.

D'altra banda, existeixen novetats també en referència al patrimoni, perquè “Hisenda fa extensiu a tots els no residents l'aplicació de la normativa aprovada per cada CCAA on radiqui el major dels valors dels béns i drets dels quals siguin titulars”.

Possible reactivació de la deducció per compra de ben habitual

Altra de les qüestions que més debat ha generat és la possibilitat que es reactivi la deducció per compra de ben habitual, la qual, des del portal pisos.com, no és vista com una mesura positiva.

“En primer lloc, perquè després de diversos anys d'estar suspesa, avui dia seria un greuge comparatiu entre els contribuents que han començat a comprar i a adquirir un habitatge a partir d'ara i aquells que la van adquirir en el període comprès entre l'1 de gener del 2013 fins a la data de l'activació. D'altra banda, aquesta seria una ajuda que no és progressiva, per la qual cosa no beneficiaria més a qui menys té; no té aquesta funció equilibradora”, detalla Font.

En definitiva, considera que es tracta d'una mesura que estimula la compra com a única finalitat, quan “estem en un moment on precisament hi ha consens en què és necessari fer major el parc d'habitatges en lloguer, ja sigui de protecció oficial, de lloguer assequible o de mercat lliure, precisament per a ajudar al fet que els més joves s'emancipin o per a millorar l'accessibilitat a l'habitatge per part de la població en general”.