Sembla que hi ha cert optimisme en el mercat immobiliari, segons les diverses dades econòmiques que indiquen que el nombre de transaccions de compravenda a Espanya ha pujat en els últims mesos. Què passarà després de l'estiu? Serà la tardor una bona temporada? Els experts ens donen les seves previsions, sempre condicionades per la situació sanitària de la pandèmia.

Augment de la demanda i xifres prepandemia

Els experts coincideixen a assenyalar que per aquesta tardor hi haurà un creixement de l'nombre de compravendes i parlen de positivisme. "Si la tendència segueix el seu curs esperem una tardor amb una xifra de compravendes per sobre de les 125.000, que ens situa en xifres prepandemia, però en qualsevol cas aquesta tendència es confirmarà, o no, en la mesura que evolucioni la crisi sanitària i la conjuntura econòmica de país, la taxa d'atur, l'arribada dels fons europeus Next Generation, etc. ", ens indica Juan José Aguilera, director de Relacions Institucionals de l'COAPI de Barcelona.
Tot això és perquè el tancament d'operacions ha anat millorant notablement trimestre a trimestre des que va començar la pandèmia. José Manuel Fernández, sotsdirector general d'UCI, assenyala, en base a les dades de la VIII onada de el Baròmetre Immobiliari - El sentiment de mercat dels professionals immobiliaris, d'UCI (Unió Crèdits Immobiliaris) i SIRAl, que si al juliol de 2020, el tancament d'operacions era de -4% respecte a l'trimestre anterior, en aquest mes de juliol ja se situa en un 2% de creixement respecte a l'anterior trimestre, i "els professionals confien que continuï la tendència de creixement moderat".
El sector luxe també creixerà. En paraules d'Eduardo Crisenti, soci director de Barnes Madrid, "tenim indicadors de demanda molt fortes sobretot per al sector de l'súper luxe tant de lloguer com de venda, i també molta demanda de perfil inversor que sol donar molt dinamisme a l'mercat immobiliari" .
Per Vicenç Ramon, director gerent de RTV Grup immobiliari, els motius d'aquest augment de compravenda d'habitatges en aquesta tardor 2021 es deuen a la revaloració general de tot el sector i la millora de l'segment residencial plurifamiliar (tant en compra com de lloguer), també assenyala la potenciació de l'Build to Rent, el retorn a la lliure circulació entre països, una volta dels inversors internacionals, costos de finançament baixos i la recuperació en general de l'activitat immobiliària per la tornada de l'inversor nacional, però també de l'internacional.
José Manuel Fernández assenyala a més la millora en el mercat laboral, gràcies a la recuperació de l'activitat en sectors que encara estaven inactius.

¿Els preus a la tardor pujaran o baixaran?

El comportament de l'mercat està condicionat als preus. Però això depèn de cada zona, tal com nomena Juan José Aguilera "no podem parlar d'una tendència generalitzada, va per zones en general i sempre depenent de l'evolució de la crisi sanitària i de l'context econòmic, els preus pujaran lleugerament, amb suau tendència a l'estabilització ".
També parla de pujades Vicenç Ramon, i especialment amb un increment més gran en les grans urbs (Madrid, Barcelona, ​​...) però també a les Illes Balears ia la costa mediterrània, a conseqüència de l'estirada de l'inversor estranger i de l'inversor nacional amb poder adquisitiu alt , a l'considerar l'habitatge com un actiu d'inversió.
"Exemple d'això és l'increment interanual que ja hagut a Balears aquest primer semestre del 2021 en relació a l'any 2020 de l'8,2% i de l'gairebé el 6% a Catalunya".
Si bé l'expert opina que, amb caràcter excepcional, podrien caure en zones prime de les grans ciutats en què hi hagi més oferta, i en què hi ha una sobrevaloració que ronda el 10%, i que, per l'efecte de la Covid, afavoreix el trasllat de part de la població de el centre a la perifèria de les ciutats a la recerca d'espais oberts, amb majors dimensions i una millor qualitat de vida, i òbviament per l'efecte de l'teletreball.
Des UCI creuen que l'augment en les transaccions provoca no solament una estabilitat en els preus sinó també una pujada. "És molt diferent a el panorama que es patia al març de 2020 ja que es va produir una caiguda en les vendes de l'37,5%, segons les dades de l'INE i el nombre de transaccions es va reduir en més de 100.000 respecte a l'any anterior" .
Segons l'expert, i encara que es vaticinava una lleugera baixada en el preu, la gradual recuperació de l'estabilitat després de la pandèmia, "provoca també l'estabilitat en preus, després de la pressió a la baixa de l'mercat en els mesos més crítics del 2020".

És la tardor un bon moment per comprar un habitatge?

En general els experts creuen que la tardor és un bon mes per a les transaccions de compravenda. Per Vicenç Ramon, una part dels compradors poden aprofitar les excel·lents condicions de finançament actual pel que fa a la primera residència (tant a tipus fix com variable) i també per a la millora i substitució de l'habitatge habitual, passant de pisos petits de centre de la ciutat a habitatges nous, més sostenibles, de major dimensió i dotades de zones comunes, situades a l'entorn residencial de les grans ciutats.
La tardor, tradicionalment és un període de transformació, d'emprendre nous projectes, de preparar-se pel futur, "i en és i context la tardor 2021 oferirà grans oportunitats per comprar habitatge, a preus interessants en algunes zones i amb molt bones perspectives de revaloració en altres ", segons expliquen responsables de COAPI Barcelona.
També ho veu així José Manuel Fernández, sotsdirector general d'UCI, ja que l'estabilitat en els preus, els baixos interessos i el valor de l'Euribor que preveuen mantenir-se durant un temps, "la capacitat d'estalvi generada durant l'any passat, la millorar en el mercat laboral i els ajuts públics per a rehabilitació d'habitatges a favor de l'eficiència energètica són factors que impulsaran la compra en aquest període ".