Amb més dubtes que certeses, en les properes setmanes es coneixerà per fi el contingut de la nova llei d'habitatge, un text que segueixen negociant els socis de coalició de Govern, PSOE i Unides Podem. Un dels acords a què s'han arribat preveu que la futura norma permeti gravar l'habitatge buit amb un recàrrec de fins al 50% de l'IBI.

"Aquesta disposició ja apareix a la llei reguladora d'hisendes locals", assenyalen des del Consell General dels COAPI Espanya. Aquesta norma, que data de 2004 inclou aquests recàrrecs, però en la pràctica no s'ha desenvolupat perquè "no hi ha una definició de què és habitatge buit", assenyalen.

L'INE no publica dades sobre habitatges buits des de fa deu anys, però algunes estimacions apunten que, a Espanya, al voltant de l'10% dels habitatges estarien deshabitades. "Aquestes dades inclourien habitatges que necessiten reformes o reflectirien el problema de l'Espanya buidada", apunten els experts.

Des del Consell apunten que la futura norma tractarà d ' "establir una definició clara" de què es considera habitatge buit. Així, el text parlarà d'immobles buits "de manera permanent" i deixa a càrrec dels ajuntaments la possibilitat de cobrar aquest recàrrec o no. A més, estableix que només es per a recarregar els immobles de propietaris amb més de quatre habitatges, per no penalitzar els petits forquilles.

¿Dinamitzadora o penalitzadora?

La llei definirà un habitatge buit si aquesta està deshabitada durant més de dos anys, i amb aquesta disposició, el legislador busca mobilitzar en el mercat immobiliari, fent que els propietaris venguin o lloguin més, de manera que "podria servir com a dinamitzadora de mercat" .

No obstant això, des del CGCOAPI adverteixen que la llei podria penalitzar en excés als propietaris, ja que en l'actualitat "ja hi ha lleis que graven l'habitatge buit en la pràctica", com l'IRPF o l'IBI.

"Si no, podria caure en l'error de gravar immobles buits, però que estiguin en aquesta condició per estar buscant una bona venda, per exemple, o es trobin en aquesta situació com a conseqüència d'altres factors que no necessàriament haurien de ser considerats a priori especulatius ", opinen des del Consell.

Els experts afegeixen, a més, que la mesura en si no serà eficaç "si no va acompanyada d'altres més intenses", com generar "un autèntic parquet públic d'habitatges", per augmentar l'oferta i així oferir uns preus més competitius perquè tots els ciutadans tinguin una alternativa habitacional digna. "La norma ve a regular una teòrica borsa d'habitatges el volum es desconeix, i que molt probablement no sigui tan considerable com es pressuposa", conclouen.