T'expliquem què és la Inspecció Tècnica d'Edificis, en què consisteix i quins edificis estan obligats a passar-la

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) és un tràmit obligatori pel qual han de passar els edificis d'una certa antiguitat en determinats casos. Es tracta de la manera de garantir la seva seguretat i, en aquest procés, pot ser necessari escometre determinades reformes o millores per a aconseguir aquest objectiu, una responsabilitat que haurà d'assumir el propietari de l'immoble o bé la comunitat de propietaris.
Et comptem en què consisteix la Inspecció Tècnica d'Edificis, qui ha de passar la ITE i de quina forma es desenvolupa, així com el seu preu o què fer davant una ITE desfavorable.
Què és la ITE:
La Inspecció Tècnica d'Edificis és una avaluació que ha de dur-se a terme a partir d'un cert temps i de manera periòdica en determinats edificis residencials, de manera que es garanteixi la seva habitabilitat i seguretat en tot moment. D'aquesta manera es garanteix que el propietari o els propietaris de l'edifici compleixin amb el seu deure de rehabilitació de l'immoble.
La raó de ser de la ITE és que, amb el pas del temps, qualsevol construcció pot sofrir desperfectes que comprometin el seu ús en les mateixes condicions que oferia l'immoble en un primer moment. Així mateix, es tracta de vigilar i controlar uns certs aspectes clau que, legalment, són exigibles a qualsevol edificació perquè pugui ser gaudida i habitada amb normalitat i sense riscos.
Quant a la regulació bàsica de la ITE, la trobem en el text refós de la Llei de Sòl i Rehabilitació Urbana de 2015. També en les diferents lleis del sòl autonòmiques i ordenances municipals, en les quals s'estableixen marcs concrets dins de les competències locals en matèria d'urbanisme.
Quins edificis estan obligats a passar la ITE?
Segons la Llei del Sòl de 2015, en la qual es defineix l'Informe d'Avaluació dels Edificis, l'Administració competent podrà requerir als propietaris d'immobles situats en edificacions amb tipologia residencial d'habitatge col·lectiu perquè acreditin la seva situació.
Aquest Informe es confeccionarà "almenys en relació amb l'estat de conservació de l'edifici i amb el compliment de la normativa vigent sobre accessibilitat universal, així com sobre el grau d'eficiència energètica d'aquests."
Quan ha de passar la ITE un edifici?
L'habitual és que els edificis situats en territori espanyol de tipologia col·lectiva i ús residencial hagin de passar la ITE quan es compleixin com a màxim 50 anys d'antiguitat de l'immoble. Una vegada complerta aquesta primera inspecció, haurà de tornar a realitzar-se almenys cada 10 anys.
Aquests terminis no són casuals, és a dir, existeixen estudis que demostren que a partir del mig segle de vida és possible que els habitatges comencin a mostrar signes del pas del temps dels quals és necessari ocupar-se, evitant la presència d'elements afectats o en mal estat.
No obstant això, les condicions climatològiques i altres factors a nivell local poden fer recomanable modificar aquest termini mitjà.
També ens trobem amb supòsits en què el termini per a passar la primera ITE és major. Per exemple, 80 anys amb revisions cada 20 anys en el cas de la Llei del Sòl de Canàries, la fórmula del qual repliquen diferents ordenances municipals en aquesta autonomia.
Això sí, en aquest últim cas s'estén l'obligació de sotmetre's a aquesta inspecció a "les edificacions d'ús col·lectiu diferent al residencial, com ara serveis administratius, complexos d'oficines, centres comercials, centres docents, hospitalaris o de serveis socials i altres anàlegs d'ús col·lectiu".
La ITE també és exigible, segons la normativa estatal, en aquells edificis els titulars dels quals pretenguin acollir-se a ajudes públiques amb l'objectiu d'escometre obres de conservació, accessibilitat universal o eficiència energètica, en data anterior a la formalització de la petició de l'ajuda.
​​​​​​​Qui pot realitzar la ITE?
La ITE pot dur-se a terme tant per part de tècnics facultatius competents com, si és el cas, per part de les entitats d'inspecció públiques.
La normativa considera 'tècnic facultatiu competent' a qui compti amb "qualsevol de les titulacions acadèmiques i professionals habilitants per a la redacció de projectes o direcció d'obres i direcció d'execució d'obres d'edificació". Per tant, pots acudir a un arquitecte o arquitecte tècnic perquè realitzi aquest informe.
Quant costa passar la ITE?
No existeix un preu estàndard per a una ITE, ja que el volum de treball del tècnic o tècnics triats dependrà de molts factors: grandària de l'edifici, tipologia, materials, punts que han d'inspeccionar-se... És possible trobar ofertes des de 100 euros per a casos molt senzills, si bé convé no jugar-la-hi i obtenir un informe professional que no generi problemes a l'hora d'informar les administracions públiques de manera completa.
Recorda que en alguns municipis existeixen acords amb Col·legi d'Arquitectes i Col·legis d'Arquitectes Tècnics en els quals es configuren llistats de professionals qualificats per a realitzar aquest tipus d'inspeccions, així com taules d'honoraris recomanats segons el volum de treball que impliqui cada ITE determinada.
Què revisa el tècnic en una ITE?
L'Informe d'Avaluació haurà d'identificar el bé immoble (amb la seva referència cadastral) i comptar amb el següent contingut mínim i detallat:
L'avaluació de l'estat de conservació de l'edifici (estructura de l'edifici, elements constructius com a baranes o cornises, estanquitat de cobertes, estat de sanejament, lampisteria i electricitat...)
L'avaluació de les condicions bàsiques d'accessibilitat universal i no discriminació de les persones amb discapacitat per a l'accés i utilització de l'edifici
La certificació de l'eficiència energètica de l'edifici
Quan l'Informe d'Avaluació sigui encarregat per una comunitat o agrupació de comunitats de propietaris per a la totalitat d'un edifici o complex immobiliari, aquest document "estendrà la seva eficàcia a tots i cadascun dels locals i habitatges existents."
​Multes per no passar la ITE
L'incompliment amb el deure d'usar la ITE pot comportar al pagament de multes i sancions que dependran del que indiqui cada ordenança municipal. Per exemple, en el cas de Madrid, si l'òrgan competent ordena la seva execució immediata i es compleixen dos mesos sense que es dugui a terme, "podrà incoar-se el corresponent procediment sancionador, així com imposar-se fins a tres multes coercitives per import de 1.000, 2.000 i 3.000 euros, atorgant un nou termini de dos mesos després de cadascuna d'elles."
Per sobre d'això, tingues en compte que no realitzar la ITE pot suposar importants riscos tant per als habitants de l'edifici com per als vianants, amb les conseqüents responsabilitats legals en cas que es produeixin danys o accidents per culpa de defectes que haurien d'esmenar-se.
Què passa si la ITE és desfavorable?
Una ITE desfavorable desembocarà en un informe que assenyalarà quines són les deficiències existents, així com les reformes que han d'escometre's per a garantir la seguretat, accessibilitat i eficiència de l'edifici.
Seran els propietaris de l'edifici els encarregats de fer front a les reformes necessàries, tant des del punt de vista econòmic com en matèria de contractació, ja que es tracta d'un deure del propietari garantir la bona conservació d'un immoble de la seva propietat quant a "seguretat, salubritat, adorn públic i decòrum".
És freqüent que el propi informe desemboqui en una visita de la inspecció i una ordre d'execució que permetrà als propietaris escometre les reformes sense necessitat de sol·licitar les llicències habituals. En aquesta ordre s'establirà un termini (que podrà variar en funció de la complexitat de les obres) per a executar les remodelacions corresponents, així com una referència a si és necessari projecte i/o direcció facultativa o no, etc.​​​​​​​