Hi ha una paraula que cada dia ressona a gairebé tots els fòrums: incertesa. Hi ha constants canvis en els preus, noves regulacions, esdeveniments geopolítics, pujades de tipus d'interès, en definitiva, poques certeses al començament del 2023. No obstant això, malgrat la complicada situació, hi ha un mercat que ha demostrat ser resilient davant dels reptes: l´immobiliari i més concretament el sector residencial.

Actualment, ens veiem embolicats en una espiral de pronòstics, alguns més positius i altres que empitjoren les estimacions anteriors. El Banc Mundial ha rebaixat del 3% al 1,7% les seves previsions de creixement global per a 2023 a causa de la previsió d'augment d'inflació i tipus d'interès. Més concretament i per a delimitar l'espectre geogràfic, segons dades de l'OCDE, Espanya creixerà un 1,7% en 2023, encara que s'alenteix el ritme de creixement.
Però, llavors, com és possible que el sector immobiliari residencial continuï creixent? Cal destacar que, en un 2022 marcat per la crisi energètica i geopolítica, la inversió en immobles residencials a Espanya va augmentar. Això demostra que el residencial continua exercint el seu paper de "valor refugio" en temps incerts i sembla que té assegurada la fortalesa de fons, sobretot si les pujades de tipus són moderades i es produeixen de manera gradual.
Per a comprendre per què aquesta resistència del sector immobiliari en els pròxims mesos, és necessari parar-se a analitzar la situació actual. D'una banda, ens trobem amb una dinàmica molt particular. Durant la pandèmia, les famílies van augmentar la seva capacitat d'estalvi de manera notòria, per la qual cosa, una part important d'aquests estalvis s'ha dirigit a l'habitatge. D'aquesta manera, l'habitatge s'ha convertit en un actiu segur on invertir, com ho ha estat en altres èpoques, ja que històricament ha donat bones rendibilitats i per l'existència d'una mentalitat de "propietari". D'altra banda, ens enfrontem a una falta d'estoc d'habitatges; com la demanda continua alta, continua superant a l'oferta. Est desequilibro es manté a curt i mitjà termini i allunya la idea que es pugui produir una caiguda brusca de preus.
El cas de Madrid és paradigmàtic. Aquí conflueix un nou actor: l'entrada de diners estrangers. La capital s'erigeix com la ciutat preferida per als inversors estrangers, que veuen en aquesta una aposta segura per al residencial. A la fi del primer semestre de 2022, Madrid va atreure la inversió de 1.107 milions d'euros de capital internacional, segons dades de CBRE, la qual cosa la va posicionar en el lloc número 1 del ránking de ciutats europees amb major inversió de capital internacional. La conseqüència directa de la injecció de diners internacionals és que continuï pujant el preu del residencial.
És també interessant valorar com es mourà la inversió estrangera en actius residencials de segon habitatge en les costes espanyoles. En aquest aspecte, els inversors troben que l'estoc d'habitatge que estan col·locant, s'està venent fàcilment. Per això, de cara a 2023, Madrid i la Costa del Sol, i probablement les illes, continuaran mantenint-se fortes.
Endinsant-nos en previsions per a enguany, altres dos actors que jugaran un paper molt rellevant en l'acompliment del sector residencial són els bancs i els fons d'inversió. Al llarg de tot el període de pandèmia i de crisi, els bancs han anat acumulant actius, dels quals s'hauran de desfer i els fons han acumulat també inversions que tindran que desinvertir. Això genera importants oportunitats per als inversors d'aquesta mena d'actius, no sols els famosos NPLs (senar-performing loans), sinó per a tota mena d'actius en els quals el període d'inversió que tinguin els seus titulars arribi a la seva fi.
La confluència d'aquestes noves necessitats donarà entrada a altres actors, que seran els encarregats tant d'adquirir els actius bancaris, com de comprar les desinversions dels fons, així com si es fes amb aquests actius no productius.
​En definitiva, 2023 porta nous reptes per al sector immobiliari i, en concret, per al residencial, en el qual conflueixen multitud de dinàmiques, d'actors i de moviments de carteres que agitaran els mercats. També, deurem especial atenció a com influeix la inflació i la variació del tipus d'interès en la compravenda d'habitatges i en els seus preus. No obstant això, fins ara, el residencial ha mostrat una vegada més la seva resiliència davant la incertesa i els contextos econòmics inestables, convertint-se en valor segur i posicionant a Espanya com un destí d'inversió de capital, tant a nivell nacional com internacional.