A l'dramàtic rastre que va deixant el Covid-19 se li suma una profunda crisi econòmica, el preu a pagar per l'estricte confinament amb què s'ha gestionat la crisi sanitària. En plena recuperació de l'activitat, la incertesa fa efecte en els inversors i té una de les seves lectures més clares en les anades i vingudes de la Borsa, així com en els successius indicadors que van dibuixant un inquietant retrat econòmic de el futur immediat.

Ara bé, com en qualsevol altra crisi, aquesta amaga també oportunitats que si s'entreveuen a temps poden portar amb si algun benefici o donar lloc a noves i audaços idees. La majoria d'analistes, apunten -almenys- en quatre direccions amb més o menys matisos: el sector immobiliari, els serveis digitals, el sector salut (no necessàriament les farmacèutiques) i ... la Borsa.
Abans de posar sobre la taula les cartes, el cap d'Estratègia de XTB Pau Gil, llança un consell general per als que s'atreveixin a invertir en temps de desescalada: «Cal diversificar, no només estar ficat en borsa, sinó trobar alguna oportunitat en l'immobiliari, per exemple. No tant invertir en índexs sinó en sectors guanyadors ». En aquest sentit, Gil parla d'una «gran incertesa» i aconsella buscar activitats «que ho van a fer bé tant en un entorn de no normalitat com de tornada a la normalitat».


En la seva opinió, un dels grans guanyadors d'aquesta «nova normalitat» és el sector salut, ja que els governs no buscaran tant l'eficiència com la «autonomia» en la fabricació de productes com les mascaretes. «Hi haurà un impuls a l'R + D, a les empreses de biotecnologia i a aquelles que estiguin involucrades en l'estudi de vacunes», comenta l'analista de XTB.

En aquest sentit, Gil afegeix una altra activitat a la seva llista de «oportunitats postcovid»: l'atenció a la tercera edat. «Cada vegada hi ha més població envellida i menor natalitat», justifica aquest analista qui demana estar atents a les companyies especialitzades en aquest tipus de cures ja que hi haurà «plans per promoure aquest tipus d'atenció».

Una opinió diferent té Borja Ribera, professor d'EAE Business School, que reconeix la seva qualitat de «refugi» durant el moment àlgid de la crisi sanitària, adverteix «que ja estan començant a perdre atractiu» encara que afegeix que valors de l'Ibex 35 com Grifols han cotitzat en màxims anuals. Aquesta setmana es coneixia que Almirall substituirà Mediaset Espanya en l'índex.
Tant Gil (XTB) com Ribera (EAE Business School) coincideixen que els mercats borsaris amaguen també oportunitats: Ribera cita alguns valors atractius per comprar pels seus preus actuals com Aena, Iberia (IAG), NH Hotels o Amadeus. Per a aquest expert «encara tenen molt potencial» tot i que ho condiciona a «que segueixin la seva evolució normal». És a dir, al fet que no hi hagi rebrots forts o una marxa enrere en el confinament.

Segons la seva opinió, «el mercat pot haver ja descomptat les pèrdues». Gil rebla que és «una aposta per la volta a la normalitat» i demana considerar dues variables: quant han caigut ja aquests valors i què reflecteix el preu actual.

El professor de l'Màster en Borsa i Mercats Financers de l'IEB (Institut d'Estudis Borsaris), Javier Niederleytner, suggereix un altre sector guanyador: el comerç electrònic (Amazon, Rakuten, Alibaba ...) que cal tenir més dades sobre la seva evolució abans de invertir. Ribera considera que «només es pot arribar a aquest tipus d'empreses a través de la inversió institucional». Per la seva banda, el professor d'Esade Franc Carreras, constata que hi haurà «noves oportunitats que ara no se'ns poden ocórrer» i, com a exemple, esmenta «les empreses que facilitin el teletreball més enllà de la videoconferència» com Slack (missatgeria professional) o LOOM.
La segona residència
En el que coincideixen els analistes consultats és a assenyalar a l'habitatge, especialment les segones residències de la costa, com una font d'oportunitats per a la inversió.

Gil (XTB) apunta que «l'immobiliari és molt temptador sempre que hi hagi una correcció de preus». Una cosa que considera molt probable, si per la crisi actual, moltes persones es veuen obligades a vendre els seus actius immobiliaris. En concret, demana estar molt atent durant els dos pròxims anys i recorda que en la crisi anterior la retallada es va perllongar entre 2009 i 2013. No obstant això, Ribera (EAE Business School) creu que «els preus poden baixar, però ni un 20% tal com va passar el 2007 ».
Segons la seva opinió, la diferència és que en aquesta ocasió els governs i bancs centras han injectat liquiditat en el sistema. «Si vas a buscar finançament pots trobar-la, això és bastant diferent del que s'ha viscut», ha constatat. Per la seva banda, Franc Carreras raona sobre l'atractiu dels actius immobiliaris que «tendeixen a pujar al llarg de el temps i es devaluen poc». Com altres analistes coincideix que en aquesta crisi molts tindran necessitat de vendre.

Carreras també adverteix contra un possible abaratiment dels immobles d'oficines per la introducció de el teletreball i afegeix que s'estan intensificant les inversions per millorar la connectivitat d'en petits pobles.
Dubtes respecte a valors refugi com l'or
En aquest context, els experts consultats es mostren molt escèptics sobre «valors refugi» com l'or, les divises (el dòlar o el franc suís) o les moneda digital. Sobre l'or, el cap d'Estratègia de XTB Pau Gil assenyala que «aquesta molt lligat a el procés dels tipus d'interès i la inflació». A més afegeix que si es compra amb aquesta idea és per no «moure» i, en tot cas, aconsella no tenir més d'un 5% de el patrimoni en aquest metall. Tampoc és l'aposta de Borja Ribera (EAE Business School), el metall preciós, ja que recorda que a l'inici de l'confinament també va patir fortes retallades en el seu preu.

De la mateixa manera, Niederleytner (IEB) parla d'un «mercat absolutament maniputado» i, sobre les moneda digital, Ribera avisa que no estan regulades i que per invertir cal acudir a brokers estrangers.