El Consell de Ministres ha aprovat el reial decret llei perquè siguin els bancs els que paguin l'impost de les hipoteques a partir d'ara, tal com va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez.


Segons ha confirmat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el Govern ha modificat el Reial Decret Legislatiu 1/1993, de 24 de setembre, que regula aquest impost per deixar clar que serà "el prestador l'encarregat de pagar l'AJD quan es tracti de préstecs amb garantia hipotecària ". Aquest 9 de novembre s'ha publicat el Reial decret al BOE i entra en vigor un dia més tard (dissabte 10 de novembre), pel que té plens efectes en el mercat hipotecari a partir de llavors.
En concret, s'han modificat els articles 29 i 45 de la llei que regula l'AJD, que es va aprovar fa 25 anys. A més, s'ha inclòs una disposició per les quals es revisa l'article 15 de la Llei sobre l'Impost de Societats per a establir que la despesa que suposarà el pagament d'aquest gravamen estarà considerat com no deduïble per part del banc.
Aquesta iniciativa del Govern es produeix després que el Ple de la Sala III del Tribunal Suprem hagi decidit aquesta setmana canviar el criteri d'una sentència anterior i hagi dictaminat que són els consumidors, i no els bancs, els encarregats d'assumir el cost de l'impost de les hipoteques. Una opinió contrària a la que la Sala III de l'Alt Tribunal va expressar fa tot just tres setmanes, quan va fallar a favor dels clients. Així, la urgència d'aquesta modificació es justifica "per la confusió generada a la societat després d'aquestes sentències", segons la titular d'Hisenda.
El Govern ha descartat la possibilitat d'eliminar aquest impost (que no s'aplica en països com Alemanya o el Regne Unit, i que és més baix en altres com França o Itàlia), perquè suposa uns 2.000 milions d'euros d'ingressos per a les autonomies, amb els que es financen la sanitat, l'edudación o la dependència. Depenent de les regions, l'AJD suposa entre un 0.5% i un 1,5% de la responsabilitat hipotecària, que suposa entre 1,4 i 1,5 vegades la quantia del préstec.

La seguretat jurídica, imprescindible

Els experts sostenen que els esdeveniments que hem viscut en les últimes setmanes sobre el AJD són un exemple del que no ha de fer un país, en suposar un símptoma clar d'inseguretat jurídica.
Per a Fernando Encinar, cap d'estudis d'idealista, "qualsevol mesura encaminada a augmentar la seguretat jurídica és una bona notícia per al sector immobiliari i en aquest cas, en què la llei resultava confusa, resulta molt positiu que s'aclareixin les normes del joc ".
No obstant això, el mercat dóna per fet que, d'una manera o altra, el client acabarà pagant l'impost ja sigui de manera directa o indirecta. Encinar parla d'unes "pujades en els diferencials molt probables, al que caldria sumar un sobrecost que aplicarà la banca per la gestió del mateix. En aquest sentit, i en ser un impost transferit a les comunitats autònomes i l'aplicació no és homogènia , provocarà que els ciutadans tinguin diferents condicions hipotecàries en funció de la comunitat en la qual resideixin, ja que l'import que haurà de pagar la banca serà diferent en cada cas ".
Una cosa similar sosté la promotora Neinor Homes, que creu que "el més probable és que es tracti d'una mesura innòcua que afecti en últim terme al ciutadà, ja que en un sistema hipotecari tan competitiu com l'actual, el mercat no pot assumir aquest cost, almenys a hores d'ara, de manera que acabarà recaient en el client igualment, ja sigui a manera d'impost, d'enduriment de les condicions o de diferencial ".
En aquest sentit, la ministra d'Hisenda ha insistit que el Govern vetllarà perquè no el cost no repercuteixi en els clients financers i que crearà una autoritat per defensar-los, tot i que espera que la forta competència que hi ha entre els bancs en matèria hipotecària acabi regulant el mercat. "Actuem des de la responsabilitat per tornar la certesa al mercat hipotecari i garantir els drets dels ciutadans", ha recalcat Montero.

Només per a futures hipoteques

Com recorden des del portal reclamador.es, aquest Reial decret llei només s'aplicarà a partir d'ara, ja que no té efectes retroactius. Per això, els que ja hagin signat un préstec amb garantia hipotecària no podran reclamar la restitució de les quantitats pagades en concepte d'aquest gravamen.
Igual que el sector immobiliari, la companyia valora la mesura de manera positiva, tot i que recalca que "segueix deixant desemparats a milions d'hipotecats" .Segons els seus càlculs hi ha vuit milions d'hipoteques que no tenen opció a reclamar, almenys de moment.