El Banc d'Espanya creu que no es haurien d'intervenir els preus dels lloguers i advoca per impulsar polítiques públiques que afavoreixin l'oferta de l'habitatge de lloguer, segons apunta en el seu 'Informe Anual de 2018'.

Sota el seu punt de vista, limitar el preu dels habitatges llogats, «segons l'evidència internacional», no només redueix l'oferta, sinó que «també pot afavorir un deteriorament important dels immobles». Per contra, sí que considera convenient millorar la seguretat jurídica perquè els propietaris d'immobles trobin els incentius adequats per a oferir les seves propietats en el mercat de lloguer.

La institució ha recordat que les condicions d'accés al mercat de l'habitatge han tendit a experimentar recentment un «cert enduriment», sobretot pel que fa al lloguer. També ha destacat que els joves han estat els que més han patit pel fet que l'accés a l'habitatge està condicionat per «l'excessiva rotació laboral» i la desocupació.

El Banc d'Espanya recorda que des del 2014 l'augment dels lloguers ha estat elevat, encara que no s'ha vist reflectit en el creixement de l'IPC de lloguers, el «moderat» creixement (2,2% de mitjana anual), segons l'organisme, s'explica perquè aquest índex no inclou informació de noves incorporacions al parc d'habitatges de lloguer.

A més, ha assenyalat que, segons els portals immobiliaris, l'evolució dels preus d'oferta del lloguer «mostra un patró molt desigual geogràficament». De fet, ha apuntat que són especialment elevats els creixements acumulats des 2014 a Madrid i Barcelona, ​​que han vist incrementar des de llavors els preus dels lloguers en un 42% i 38%, respectivament.

«Aquests desenvolupaments són rellevants a l'hora d'analitzar les dificultats d'alguns col·lectius per accedir a un habitatge i el retard en l'edat d'emancipació dels joves», apunta el Banc d'Espanya. Fonts de l'organisme han ressaltat que els preus del lloguer en algunes ciutats han augmentat de manera bastant cridanera i han posat en relleu que la demanda ha crescut molt més que l'oferta en determinades zones.

La millora de les expectatives i l'augment de l'ocupació ha afavorit a la demanda dels serveis habitacionals, que havia estat «embassada» durant molts anys. De fet, en els centres de les grans ciutats l'oferta d'habitatge no està sent prou elàstica, segons les mateixes fonts de la institució.

No obstant això, el Banc d'Espanya considera que el país "no està en la situació d'abans de la crisi», quan els preus pujaven a totes les ciutats, barris i tipologies, sinó que en els mercats de la perifèria de les grans ciutats no s'està produint una recuperació del mercat del lloguer. Per a la institució, cal prioritzar l'augment de l'oferta, perquè és «la millor recepta» per aconseguir una moderació sostenible dels preus.