La proposta, que es va assolir després d'un acord entre PP, PSOE i IU, estableix que no estaran subjectes a l'impost aquells que acreditin la inexistència d'increment de valor.

Els propietaris que venguin els seus immobles amb pèrdues no hauran de pagar l'impost de plusvàlua municipal, segons recull una proposició de llei presentada pel PP. Ara queda pendent què passarà amb els que van pagar indegudament aquest tribut, als quals molts tribunals estan donant la raó. La 'injustícia' que suposava pagar l'impost de plusvàlua municipal quan es venia un immoble a menor preu del que es va comprar es va a acabar, gràcies a una proposició de llei que el PP ha presentat al Congrés dels Diputats que modifica la Llei Reguladora d'Hisendes Locals.

La proposta, que es va assolir després d'un acord entre PP, PSOE i IU, estableix que no estaran subjectes a l'impost aquells que acreditin la inexistència d'increment de valor després de la venda dels seus immobles, i per aquesta acreditació n'hi haurà prou amb presentar les escriptures públiques. Abans calia aportar una prova pericial que suposava un elevat cost per als contribuents.

«Em sembla una iniciativa molt positiva. També és important que l'escriptura sigui suficient per demostrar que no hi ha hagut beneficis en la venda de l'immoble, ja que és un element públic probatori », assenyala Adolfo Jiménez Ramírez, president de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals i Agents Tributaris (Asefiget).

També David García, responsable fiscal de la consultora Ayming, assegura que «la major prova fefaent per justificar la pèrdua patrimonial és l'escriptura pública, ja que entre els deures dels notaris es troba la de donar fe als fets que consten a la mateixa . És un gran avantatge per als particulars no haver d'acudir a una prova pericial per justificar la pèrdua patrimonial ».
Amb la proposició de llei, l'Executiu vol donar compliment a una sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 11 de mai de 2017 que va declarar nuls diversos articles de l'Impost sobre l'Increment del Valor en els terrenys de naturalesa urbana -conegut com plusvàlua municipal- quan es venen immobles sense obtenir beneficis. A més, va demanar modificar l'impost. Per complir aquesta demanda, Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) van desenvolupar una nova proposta de l'impost.

Aquestes mesures impulsades pel Tribunal Constitucional suposen un avanç, però encara queda pendent el que passarà amb els tributs indegudament cobrats. Els afectats podrien reclamar als ajuntaments prop de 2.475 milions d'euros per aquest concepte, el que suposa una mitjana de 4.500 euros per ciutadà afectat, apunten fonts de reclamador.es.