L'indicador ha registrat una mitjana mensual del 2,2%, i té recorregut per arribar al 2,8%-3% el 2022, segons Bankinter i Asufin

L'euríbor a 12 mesos ha tancat setembre amb una pujada de la mitjana mensual rècord... I el mercat dona per fet que continuarà augmentant.
En concret, l'indicador de referència per a la majoria de les hipoteques a Espanya va acabar el novè mes de l'any amb una mitjana mensual provisional del 2,23%, pràcticament el doble que la d'agost (1,249%) i en màxims des de gener de 2009. A més, és la major pujada que ha experimentat l'euríbor en la història.
​Amb aquesta mitjana mensual, que el Banc d'Espanya ha de confirmar en els pròxims dies, l'índex encadenaria el seu sisè mes en positiu, després que a l'abril entrés en terreny positiu per primera vegada des de gener de 2016. I continuarà encarint amb força les quotes de les hipoteques variables que tinguin revisió de condicions.
Així, un hipotecat amb un préstec variable a 30 anys de 150.000 euros i un diferencial del 0,99% + euríbor sofrirà un augment de la seva quota hipotecària d'al voltant de 200 euros, la qual cosa equival a un increment de 2.400 euros anuals.
A l'hora de determinar quant pujarà la quota mensual influeixen factors com l'import de la hipoteca, el tipus d'interès o l'any en què es va signar. Recordem que la immensa majoria de les hipoteques variables que se signen al nostre país utilitzen el sistema d'amortització “francès”, la qual cosa signfica que durant els primers anys de vida del préstec la majoria de la quota va destinada al pagament d'interessos i la resta al pagament del principal, encara que aquests factors es van invertint a mesura que passen els anys. Així, l'impacte de l'encariment de l'euríbor no és igual (ni tan sols semblant) en el cas d'una hipoteca contractada l'any 2021 que si es va contractar en 2005.
El ral·li que està registrant l'euríbor en els últims mesos està directament relacionat amb el canvi de la política monetària per part del Banc Central Europeu (BCE), que al juliol i setembre ha pujat els tipus d'interès fins a situar-los en el 1,25%, en un intent per frenar l'escalada de la inflació, que està en màxims en l'eurozona.
I tot apunta al fet que l'indicador hipotecari encara no ha tocat sostre, tot un senyal que el mercat anticipa més pujades del preu del diner. L'última predicció del departament d'anàlisi de Bankinter, sense anar més lluny, situa a l'euríbor en el 2,8% a final d'any, cosa que significa que encara podrien sis dècimes més des dels nivells actuals en el quart trimestre. De cara a 2023, el banc creu que l'indicador podria situar-se entorn del 3%, encara que en 2024 podria baixar fins al 2,1%.
Per a l'associació d'usuaris financers Asufin, el recorregut a l'alça podria ser fins i tot superior: estima que al desembre podria aconseguir el 3% i insisteix que l'euríbor ha polvoritzat totes les previsions. De fet, a la primavera cap signatura d'anàlisi esperava que l'indicador pogués acostar-se a l'1% en 2022.
Aquesta pujada inèdita i imprevista de l'euríbor provocarà, segons la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), un minvament de la demanda d'habitatge, impulsada també per la menor capacitat adquisitiva de les llars i la incertesa econòmica. No obstant això, de moment no està sobre la taula que es produeixi una forta aturada del mercat ni una nova crisi immobiliària.