• Apunten que la inversió en el primer semestre va arribar als 6.100 milions d'euros, un 38% més que la xifra registrada en el mateix període de 2016
  • Les inversions immobiliàries arriben als 3.520 milions fins al març
     
  •  

"2017 es posiciona com a any de la consolidació i expansió del sector immobiliari espanyol marcat per la tendència alcista i expansiva del mercat", apunta l'Associació de Consultores Immobiliàries (ACI). "Després de comprovar l'evolució positiva que ha experimentat el sector durant els cicles anteriors", prossegueix, "l'exercici de 2017 es caracteritza per una nova etapa desenvolupista".

Segons aquest col·lectiu, aquest nou període ve motivat per la recuperació de l'economia nacional, entre d'altres factors. Aquestes són les principals conclusions ofertes durant la V Jornada ACI Nou entorn social i empresarial de l'immobiliari que s'ha celebrat a Madrid.

Segons Ricardo Martí-Fluxá, president de l'ACI i encarregat de l'obertura de la Jornada, "el mercat immobiliari s'ha convertit en un dels pilars del desenvolupament econòmic a Espanya. "La inversió del sector", afegeix, "ha assolit durant el primer semestre del 2017 els 6.100 milions d'euros, un 38% més que la xifra registrada en el mateix període del 2016". a més, ha ressaltat la importància de la innovació tecnològica i la digitalització en els nous models de negoci que són ja una realitat en el sector.

En paral·lel, Benito Vázquez, CEO d'Everis, ha analitzat com les noves tecnologies exponencials estan revolucionant el panorama empresarial: robòtica, realitat virtual, impressió 3D o blockchain, estan evolucionant els models de negocis cap a formes de gestió que busquen incrementar el talent dins de les organitzacions. Per Vázquez, "l'adjectiu exponencial d'aquestes innovadores tecnologies s'aplicarà en tots els sentits: temporal i de mercat. En pocs anys, la manera de fer negoci canviarà enormement".


NOVES ESTRATÈGIES

D'altra banda, la Jornada també va comptar amb la taula rodona presidida per Andrés Escarpenter, conseller d'Altamira Asset Management, en què van participar Mª José García Prat, directora de Patrimoni Immobiliari de Cepsa, David Martínez García, coordinador de la Comissió 22@ i Juan Velayos, conseller delegat de Neinor Homes, per analitzar les noves estratègies que s'estan utilitzant en el món immobiliari.

Entre les conclusions principals, s'ha destaca el canvi sofert per les promotores immobiliàries, centrades actualment a ajustar el seu producte a les necessitats de la demanda a través de l'aportació de valor afegit en lloc de cap a la gestió i transformació de sòl en desenvolupament. D'aquesta manera, tots tenen clar que el repte actual és dissenyar un model adaptat a les necessitats de la demanda, introduint factors tan importants com la sostenibilitat, l'eficiència energètica o la domòtica.

Per a aquests experts, el workplace s'ha d'ajustar a la nova demanda per fomentar la retenció i atracció de talent, ja que aquest és el factor principal sobre el qual gira l'estratègia per estructurar una companyia, per sobre d'una major productivitat o estalvi de costos.

La trobada ha comptat també amb representants de les set grans consultores immobiliàries que conformen ACI (Aguirre Newman, BNP Paribas Real Estate, oc, Cushman & Wakefield, JLL, Knight Frank, i Savills) que, acompanyats pels principals directius del sector, es van donar cita per a aquest esdeveniment que convoca cada any l'Associació.

El president d'ACI va aprofitar la trobada per donar veu als experts del sector immobiliari i per reivindicar els principis sobre els quals sempre han defensat que ha d'assentar el sector: l'enfortiment i posada en valor de la consultoria immobiliària, i la transparència del mercat gràcies al desenvolupament legislatiu en aquesta matèria.