La gradual remuntada de l'economia i els avenços en el calendari de vacunació contra el covid-19 estan buidant els núvols que aguaitaven a el mercat de l'habitatge, el futur sembla estar marcat ara per una pujada de preus.

A el menys, això és el que preveuen els experts consultats per idealista / news, i entre els quals trobem economistes, consultors especialitzats i agències immobiliàries. Tot ells creuen que els immobles van a encarir en els propers mesos, principalment en les grans ciutats i rodalies i aquelles en habitatges que disposin, per exemple, d'espai exterior, que és el que precisament està buscant la demanda.

De fet, asseguren que és el moment propici per comprar sempre que es compti amb estalvi per donar l'entrada de la casa i amb una feina estable que permeti afrontar el pagament de la hipoteca. Repassem què esperen de mercat, en quins casos recomanen comprar i alguns consells per als que estiguin pensant a adquirir un immoble en plena era poscovid.

Els habitatges seran més cares

El primer missatge que volen traslladar és que l'habitatge sembla abocada a pujar de preu tant en el que queda d'any com en els exercicis vinents.

Així ho creu Antoni de la Font, managing director de l'departament de Corporate Finance de la consultora Colliers, que afirma que "amb les perspectives de millora progressiva de l'economia que hi estimem que l'evolució de l'preu de l'habitatge tindrà una tendència positiva d'aquí fins al final de l'any ". I, encara que sempre és difícil anticipar l'evolució de l'preu de l'habitatge, reconeix que "hi ha un ampli consens pel que fa a les perspectives de creixement de la nostra economia per als propers dos anys que, unit a l'entorn actual de tipus d'interès baixos i inflació sostinguda, estimem que tindrà una relació directa i positiva en la compravenda d'habitatges també durant 2022 ".

Aquesta també és la teoria que maneja Raymond Torres, director de conjuntura de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), que afirma que els preus seguiran orientats a l'alça "i que els factors que sostenen l'increment de preus són potents, entre ells uns "tipus d'interès encara reduïts, sobre-estalvi de moltes famílies com a conseqüència de les restriccions aplicades durant la pandèmia (bona part d'aquest sobre-estalvi s'ha començat a gastar en renovació o serveix de base a la compra d'habitatge), incerteses sobre el rendiment d'altres actius, com la inversió en borsa o en títols de deute públic, i l'atractiu de l'mercat espanyol davant el d'altres països com Alemanya, França, Holanda, o en menor mesura Itàlia (en aquests països els preus han augmentat més que a Espanya, ia partir de nivells més elevats) ".

On pujarà més i quant ho farà

I on s'esperen les pujades? En línies generals, els experts creuen que es produiran en grans ciutats i voltants (zones ben comunicades, amb bons serveis i infraestructures), mentre que a les zones rurals i les petites ciutats la previsió és que els preus es mantinguin estables. I pel que fa a la tipologia d'immobles, els majors increments es produiran en els quals està buscant actualment la demanda: habitatges amb espai exterior privat (terrassa o jardí) i més zones comunes.

Unes característiques que han guanyat protagonisme després de l'experiència dels confinaments i que "han passat de ser un punt a favor a alguna cosa gairebé imprescindible", com sosté Francesc Quintana, director executiu de la xarxa immobiliària Vivendex.

Carlos Smerdou, CEO d'Fòrum Consultors Immobiliaris, afirma que aquestes noves preferències dels compradors posen el focus en l'obra nova. "La pandèmia ha deixat en evidència les mancances de les nostres cases i la necessitat de buscar nous habitatges amb altres expectatives: més àmplies, més terrasses, zones comunes ... I això és una cosa que es pot trobar més en l'habitatge nou i en zones més allunyades de centre de la ciutat. Això és una de les raons de l'auge de la compravenda d'habitatge de nova construcció ", recalca.

Es tracta d'un mercat on la demanda continua forta, el que, segons Smerdou, "pot provocar petites pujades de preus fins a final d'any en habitatge de nova construcció i en determinades zones. De fet, en algunes ja s'està produint un increment per manca d'oferta adaptada a la nova demanda de mercat, mentre que a la resta hi haurà una estabilització de preus ". De cara a 2022, afirma que serà un altre "any alcista en habitatge nou, per raons com" la manca d'oferta en alguns llocs, l'augment dels preus de terra o l'increment dels costos de construcció ".

I quant podrien pujar els preus? Segons Eric Tarres, CEO de la xarxa immobiliària Home Group, apunta a un repunt de preus proper a el 3% aquest any, tot i que està supeditat a com evolucionin els recents repunts de coronavirus i les decisions que pugui anar prenent l'Administració per contenir el seu avanç.

De cara a l'any que ve preveu un repunt anual molt superior, gràcies al fet que "l'economia es veurà reforçada si aconseguim controlar definitivament el virus i això provocarà una recuperació dels preus amb tota seguretat".

En aquesta línia, Emiliano Bermúdez, sotsdirector general de la xarxa immobiliària donpiso, creu que l'alça d'aquest any estarà entre el 2% i el 3%, tot i que en 2022 s'espera que el sector immobiliari "tingui una recuperació important", encara que condicionada sempre per la futura evolució de la pandèmia. "Comptant amb que la situació sanitària va a anar resolent a poc a poc, entenem que l'exercici 2022 serà un molt bon any", recalca.

I segons Daniel Lacalle, economista en cap de la firma d'inversió Tressis, l'augment de l'preu de l'habitatge el 2022 estarà en línia amb el PIB nominal. És a dir, que serà similar a la del conjunt de l'economia, el que significa que podria repuntar més d'un 5%, tenint en compte les previsions de creixement que manegen actualment diferents organismes nacionals i internacionals. Home Group fins i tot creu que l'alça podria rondar el 8% en el cas d'algunes zones i d'habitatges demandades.

El millor moment per comprar

Tot i que a moltes persones els assalta el dubte de si és millor comprar o llogar i quan és el moment idoni per adquirir un immoble, els experts ho tenen clar: ara compensa més la compra que l'arrendament i serà més rendible a llarg termini comprar un futur proper que el 2022 o 2023, tenint en compte aquestes pujades de preus que s'estan projectant.

Segons el director de conjuntura de Funcas, "en l'actualitat val la pena comprar, per la perspectiva d'increment de preus i les bones condicions de finançament. Aquests factors sens dubte eleven el rendiment pel que fa a l'lloguer ".

El mateix opina el CEO de Fòrum Consultors, que destaca que "tenint en compte els baixos tipus d'interès, la tendència a l'alça dels preus i la petita bretxa que existeix en molts casos entre la mensualitat de lloguer i la quota de la hipoteca, és millor comprar ". "Si t'agrada l'habitatge i el pots afrontar, no ho dubtis", insisteix.

També dóna suport a aquesta teoria Eduardo Crisenti, soci director de la immobiliària Barnes a Madrid, que creu que "és el moment de fer una bona compra" fins i tot si es tracta d'una propietat de luxe. "L'escenari que es presenta un cop finalitzi l'estiu és favorable a la volta de l'capital estranger, ja que Espanya és un mercat atractiu tant per viure com per invertir. A més, cal tenir en compte que registrarem un creixement econòmic d'un 6-7% en 2021, no s'espera una contracció de l'crèdit i el nostre parc immobiliari segueix sent una referència ".

Crisenti recorda que Madrid i Barcelona segueixen guanyant importància en el panorama immobiliari internacional per a la compra de residències de luxe i que en l'últim informe que ha elaborat la companyia les dues majors ciutats d'Espanya es troben entre les 10 més interessants per a la inversió immobiliària en aquest 2021, només per darrere de París, Londres, Gènova, Nova York i Quebec.

El director executiu de Vivendex també defensa que estem en un moment per comprar habitatge, sobretot en ciutats on compren molts estrangers (com ara Barcelona), ja que "encara el capital forà no ha tornat a casa i hi ha més alternatives per triar" . "Qui estigui a punt per buscar un bon habitatge, que no s'ho pensi dues vegades", recalca.

Des de la xarxa immobiliària Home Group segueixen aquesta mateixa estela i el seu CEO, Eric Tarres, assenyala que "amb tota seguretat, és el moment de comprar" gràcies als preus reduïts i als baixos tipus d'interès. De fet, afegeix que "el que no compri ara o el 2022, potser en 2023 es porti una sorpresa i li costi moltíssim més".

En quins casos és recomanable comprar

Tot i que els experts afirmen amb rotunditat que estem en un bon moment per comprar, la recomanació està supeditada a factors com la disponibilitat d'estalvis per fer front a l'entrada de l'habitatge, a l'estabilitat laboral que permeti pagar sense problemes la quota mensual de la hipoteca ia les necessitats que pugui tenir una persona. En alguns casos, serà millor llogar que comprar.

En aquest sentit, Lola Alcover, secretària de el Consell General dels COAPI d'Espanya, posa sobre la taula que, com a plantejament bàsic i general, la decisió de comprar o llogar "dependrà de l'perfil de cada persona i de les seves circumstàncies, amb la qual cosa per a uns la millor opció serà comprar i per altres serà llogar ". Dit això, Alcover creu que estem en un moment favorable per a la compra perquè l'operació es pot tancar "a preus més reduïts del que es pot preveure d'aquí a uns mesos. A més, el finançament hipotecari, a hores d'ara, és relativament senzilla i a preus en mínims històrics ".

Per a l'economista Daniel Lacalle, la decisió depèn "de la capacitat de repagament de la hipoteca i el capital d'entrada. Comprar té el risc de "lligar-te" a un habitatge i perdre flexibilitat, i hem d'entendre que durant anys no es repaga el principal de l'préstec, només es paguen interessos. Les dues opcions són bones depenent de la capacitat de repagament i la necessitat de flexibilitat de l'ciutadà ".

Per la seva banda, el managing director de l'departament de Corporate Finance de Colliers insisteixen que la rendibilitat no és l'únic aspecte que cal valorar a l'hora de triar una opció o una altra. "Hi ha altres aspectes de caràcter econòmic (com ara la disponibilitat de l'import de l'entrada de el pis, l'estabilitat de el lloc de treball o l'accés al finançament) i personals (perspectives personals o de permanència en la ubicació on es treballa o resideix actualment , etc.) que els compradors tenen en compte abans de prendre aquesta decisió ", assenyala de la Font. L'expert també recorda i que, "si alguna cosa ens ha permès veure aquesta crisi és que els riscos no vénen de forma exclusiva per motius econòmics i que amb certa freqüència aquests esdeveniments negatius sempre ocorren i han d'avaluar-se a l'hora de prendre aquesta decisió" .

Consells abans de comprar un habitatge

En el cas que el ciutadà tingui clar que vol (i pot) comprar un habitatge, convé analitzar totes les despeses que comporta l'operació i que generarà en el futur, així com el finançament i les necessitats que es puguin plantejar al llarg de l' procés de compravenda.

L'economista Daniel Lacalle, per exemple, recomana "analitzi adequadament la càrrega tributària, com ara l'IBI, a l'hora de valorar el cost mensual de la hipoteca", així com "el flux de despeses i ingressos per no trobar-se amb problemes" . També recomana avançar la major quantitat possible de l'import de l'immoble, tot i que els tipus són baixos, i apostar per una hipoteca fixa per evitar incerteses.

El director de conjuntura de Funcas també recomana el finançament a un tipus d'interès fix i recorda que, en cas de triar un habitatge que necessita una reforma, és aconsellable tenir en compte el cost que suposarà, el sobrepreu a pagar en subministraments fins que es rehabiliti l'immoble i la previsible acceleració de la demanda davant l'arribada dels fons europeus.

Per a la consultora Colliers, la clau està en que la decisió de comprar un habitatge, que és la major inversió que realitza una persona al llarg de la seva vida, sigui ben meditada i reflexionada, així com no traspassar ni excedir l'import de compra de un habitatge que pugui pagar en el futur simplement per l'aspiració de tenir un habitatge millor o més gran.

El subdirector general de donpiso, per la seva banda, recomana als potencials propietaris buscar el que realment els agrada, els interessa i poden pagar, i que intentin comprar a el millor preu, encara que amb cura. "En el moment que vegi el que li agradi, que li interessa i que ho pot pagar, que tanqui l'operació i que el compri. No caure en la situació de dir "em vaig a esperar una mica, a veure si compro millor", perquè ara el que es produirà és just el contrari. De moment sembla que aquesta tendència és moderada, però no sabem l'evolució que pugui tenir els propers exercicis. No sempre hi ha una dinàmica de negociació en el sector immobiliari ", conclou Bermúdez.