La hipoteca no és l'únic gran despesa que comporta la compra d'un habitatge. De fet, són molts els despeses i impostos que s'han d'afrontar per formalitzar l'operació i convertir-se en amo de la propietat.

Entre la taxació de la casa, el notari, el registre i els corresponents impostos (IVA, ITP ...), els experts recomanen tenir uns estalvis d'entre un 10% i un 12%, depenent de la CA, del preu de l'habitatge. Tots ells són despeses obligatòries que giren al voltant de la compravenda d'un habitatge, tot i que la 'factura' a pagar dependrà de si es tracta d'una casa nova o usada i de l'import de la mateixa. Resumim en què consisteix cada un i quin és el seu preu aproximat en 2019:

Les despeses de la compravenda

la notaria
Una despesa a tenir en compte a l'hora de comprar una casa, tant nova com usada, és la notaria. Els honoraris dels notaris, denominats aranzels, estan regulats per l'Estat i tots cobren el mateix per idèntics serveis. En el cas de l'atorgament de l'escriptura pública de compravenda, els preus estan entre 600 i 875 euros, depenent del preu de l'immoble. Per exemple, per un pis de 100.000 euros es pagarien aproximadament 850 euros, mentre que per un de 250.000 euros s'haurien d'abonar uns 1.000 euros.

El Registre de la Propietat

També costa diners inscriure les escriptures que ha signat el notari. De nou, els honoraris estan fixats per normativa i depenen directament del preu de l'immoble, encara que solen situar-se entre 400 i 650 euros.
Els impostos vinculats a la compravenda
El comprador d'un habitatge també ha de tenir un matalàs extra per pagar impostos, tot i que la quantia dependrà del preu de la casa i de si és nova o de segona mà.
Quant a les despeses i impost en la compra d'un habitatge nou, l'impost més important és l'IVA, que el 2019 ascendeix al 10%. És a dir, suposaria 10.000 euros en el cas d'un habitatge de 100.000 euros i de 25.000 en una de 250.000 euros. Però a Canàries, està al 6,5% (és l'IGIC-impost general indirecte canari). En el cas d'un habitatge públic l'IVA pot ser del 4%, però varia en funció de la CCAA i el tipus d'habitatge social de què es tracti.
A l'IVA cal afegir un segon impost: el d'Actes Jurídics Documentats (IAJD). Aquest impost el segueix pagant el comprador i dependrà de cada comunitat autònoma.

En canvi, per als habitatges usats el tribut més important és l'impost sobre les transmissions patrimonials (ITP). En aquest cas, la quantia depèn del percentatge que s'aplica sobre el preu escripturat i de la comunitat autònoma en què es trobi la casa, encara que per regla general s'aplica un tipus d'entre el 6% i el 10%. No obstant això, per a VPO, famílies nombroses i joves solen existir tipus reduïts. Per exemple, a Madrid les famílies nombroses que comprin un habitatge lliure pagaran un 4% d'ITP sobre el preu escripturat sempre que l'habitatge que es compri sigui l'habitual. Actualment s'apliquen aquests tipus:
Cal destacar que per a VPO, famílies nombroses, persones amb discapacitat i joves solen existir tipus més reduïts. Per exemple, a Madrid les famílies nombroses que comprin un habitatge lliure pagaran un 4% d'ITP sobre el preu escripturat, sempre que l'habitatge que es compri sigui l'habitual.

La gestoria, una despesa opcional
L'única despesa opcional de la compravenda d'un habitatge és el de la gestoria, l'entitat que el client pot contractar per tramitar la liquidació dels impostos i realitzar altres paperassa. Són professionals lliures, així que en aquest cas no hi ha tarifes concretes, i solen contractar-se només quan s'obre una hipoteca per adquirir l'immoble. El seu cost aproximat és de 300 euros.

Les despeses de la hipoteca

Si el comprador adquirirà l'habitatge nou o usat mitjançant un préstec hipotecari, caldria sumar algunes despeses addicionals als vinculats amb la compravenda.
La taxació de la casa
Si el comprador va a sol·licitar una hipoteca, haurà de pagar a una taxadora perquè posi en valor la propietat i el banc sàpiga quin percentatge de finançament li pot concedir. De forma general, les entitats estan prestant una quantitat equivalent al 80% del preu de compra o del valor de taxació, encara que algunes estan arribant a finançar el 90-100% del preu de compra, fixant-se habitualment en què sigui més baix. En 2019, la taxació suposa un cost d'entre 250 i 600 euros, depenent de l'entitat que realitzi la taxació, el tipus d'immoble i la seva valoració.
La taxació tenen una vigència de 6 mesos des de la data d'emissió
Des de l'entrada en vigor de la nova Llei Hipotecària al juny de 2019, la resta de despeses són assumides pel banc: com són la notaria, el registre i l'AJD.

Comissió d'obertura

Aquesta comissió pot arribar fins al 2% del capital prestat, segons el pactat amb l'entitat financera. I aquesta quantitat es dedueix directament dels diners que lliura a l'hipotecat. No obstant això, hi ha molts bancs que no apliquen aquesta penalització.
IAJD (Impost d'Actes Jurídics Documentats)
Aquest impost es paga sempre que se subscriu un document notarial que després s'ha d'inscriure en el registre i amb quantia econòmica. Des de novembre de 2018 va entrar en vigor un decret llei que obliga que siguin els bancs els que paguin aquest impost a partir de llavors.

notaria
Les despeses de notari són els que es produeixen per l'atorgament de l'escriptura pública del préstec hipotecari. Aquesta despesa és assumit per l'entitat des de juny el 2019.

El Registre de la Propietat

També costa diners inscriure les escriptures que ha signat el notari. De nou, els honoraris estan fixats per normativa. Aquesta despesa és assumit per l'entitat des de juny el 2019.

la gestoria

El banc que ens concedeix la hipoteca és qui selecciona una gestoria perquè realitzi la tasca administrativa i porti a terme tots els tràmits. Aquesta despesa és assumit per l'entitat des de juny 2019. I és que la gestoria ha de retornar a l'hipotecat els diners sobrants i lliurar-li les factures i les escriptures després d'abonar les despeses de notaria i registre que no assumeixi la seva entitat financera. Recordem de nou que el AJD el paga el banc.