El president del Govern ha anunciat que estendrà les mesures per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna fins al 30 de setembre · Entre elles, el límit d'un 2% a la pujada de les rendes en la renovació anual dels contractes

El president del Govern Pedro Sánchez ha anunciat que prorrogarà altres tres mesos més el pla de resposta econòmica a la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna, que porta en vigor des del 30 de març i caducava el pròxim 30 de juny. Mancant conèixer la lletra petita de la mesura anunciada, això suposarà que fins al pròxim 30 de setembre, tots els contractes d'arrendament d'habitatges als quals els toqui revisar el seu contracte anual hauran d'aplicar una pujada limitada al 2% en l'actualització de la renda després de l'entrada en vigor del Reial decret llei 6/2022, de 29 de març, en el Pla Nacional de Resposta a l'Impacte de la Guerra.
Una mesura extraordinària, mai vista abans en democràcia, i molt criticada pel sector que fins ara està suposant un cost per als propietaris d'habitatges, ja siguin grans forquilles o petits inversors, que aconsegueix els 560 milions d'euros, segons l'estudi publicat per idealista, el marketplace immobiliari del sud d'Europa.
Ara, després de l'anunci del president Sánchez caldria afegir altres 479 milions d'euros, si en la pròrroga de tres mesos addicionals es torna a incloure la limitació del 2% en la pujada de les rendes, segons els càlculs actualitzats d'idealista.
Davant aquesta insinuació per part del president del Govern, sense confirmar de manera explícita, de la pròrroga del límit del 2% per a l'actualització dels contractes de lloguer durant tres mesos més, Francisco Iñareta, portaveu d'idealista, explica que “la prolongació de la mesura suposaria un nou cop per al ja malparat parc d'habitatges en lloguer. El govern manté la pressió sobre els propietaris d'habitatge, majoritàriament particulars, sense oferir cap contraprestació ni ajuda per això. Una vegada més, són les famílies amb habitatges en lloguer, que igual que la resta estan afectades per l'elevada inflació, els qui han de sufragar una part important de les ajudes governamentals.
"Com a conseqüència, veurem com la ja minvant oferta d'habitatges en lloguer es redueix encara més ràpid i, molt possiblement, augmentarà la litigiosidad entre propietaris i inquilins per desavinences sobre els costos de manteniment de l'habitatge”, ha agregat.
I és que dels més de 3,5 milions de lloguers d'habitatge signats a Espanya, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el Govern ja va estimar que la mesura aplicarà sobre una quarta part, uns 875.000 contractes, en els tres primers mesos de vigència. Un altre trimestre més, fins al 30 de setembre, suposaria duplicar aquesta estimació fins als 1,7 milions de lloguers afectats.
Els càlculs del cost que està suposant aquest límit a la pujada de les rendes enfront d'una actualització amb l'Índex de Preus al Consum (IPC), que és el que estableix la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), de manera general, aconsegueix els 1.039 milions d'euros. Des de l'entrada en vigor del RDL 6/2022, aquells contractes de lloguer que els toqui la revisió anual han de limitar la pujada de la renda aplicant l'Índex de Garantia de Competitivitat (IGC), que actualment es troba en el 2%.
Per a calcular el cost d'aquesta mesura, s'ha tornat a emprar la diferència entre la pujada de la renda que es podria haver donat amb la taxa d'inflació coneguda, la dada de l'IPC avançat de maig, que va aconseguir el 8,7%, segons l'estadística publicada per l'INE dilluns passat, i el topall màxim del 2% a les rendes que es porta aplicant des del març passat.
Donant per fet la pròrroga d'aquesta mesura, als inquilins que els toqui la revisió anual del seu lloguer aquest juny, els suposarà un increment mitjà dels seus lloguers entorn de 163 euros durant l'any vinent, segons l'estudi d'idealista, prenent com a referència un habitatge tipus trepitjo de dos dormitoris llogada al juny de 2021 en les capitals analitzades, i aplicant l'actual limitació de pujada a les rendes del 2%.
Així, el preu mitjà a Espanya d'un habitatge en lloguer d'aquesta tipologia va aconseguir els 680 euros al mes al juny de 2021, per la qual cosa la renda actualitzada amb aquesta pujada del 2% ara se situa en 694 euros mensuals de mitjana, 14 euros més al mes.
Si apliquem, d'altra banda, l'última dada coneguda de la inflació avançat de maig, l'Índex de Preus al Consum (IPC) s'ha situat en el 8,7% en taxa interanual, tornant a pujar enfront d'abril. La renda actualitza amb aquesta pujada de 6,7 punts percentuals major que en l'actualitat, donaria un lloguer mitjà actualitzat de 739 euros/mes, la qual cosa suposen 59 euros més al mes i un acumulat de 710 euros anuals.
La diferència entre els 163 euros anuals de pujada en el contracte d'arrendament d'un lloguer que li toqui revisar ara al juny, i els 710 euros que hagués suposat amb la ultima taxa d'inflació, aconseguiria els 547 euros anuals.
​L'oferta també es ressent. Des de l'entrada en vigor d'aquesta limitació en la pujada de les rendes del lloguer d'habitatges per a la renovació anual dels contractes, l'oferta de pisos en lloguer s'ha reduït un 10% entre el conjunt de les capitals, davant la inseguretat jurídica en el mercat de lloguer.