Sempre ha estat una de les preguntes més plantejades, però ara després de la crisi de l'coronavirus cobra major rellevància: comprar o llogar?

Conèixer què compensa més passa per analitzar tant la situació personal i financera de l'interessat com la de el propi mercat. En l'informe de Fotocasa Research "La demanda d'habitatge després de la COVID-19" es desprèn que s'ha detectat un increment en el mercat de l'lloguer igualant a el mercat de compra. A més, s'extreu que un 22% dels espanyols actius estan buscant habitatge en els dos mercats. Què farà que es decantin per un o altre?

A primera vista, cap de les dues opcions és millor que l'altra. Cadascuna d'elles compensa en funció de les necessitats de cada persona i de la situació de el sector. Per això, disposar de la informació suficient és vital per a la presa de decisió.

Consells per comprar o llogar en època de COVID 19

Per ajudar-te en aquesta àrdua tasca, intentarem abordar els punts importants de cadascuna de les dues opcions.
Avalua la situació inicial per comprar o llogar durant la pandèmia
Algunes de les primeres preguntes que s'han de plantejar és en quin moment ens trobem: ¿canviarem de ciutat properament ?, ampliarem la família ?, canviarem de treball ?, tenim estalvis ?, compro com a inversió ?, o com està el mercat? Totes elles, entre moltes altres, ajudaran a conèixer el punt de partida i la situació que condicionarà la decisió.
El primer, fer números per conèixer l'estat financer real.

Si s'opta per comprar:

Posem que l'habitatge que t'interessa costa 175.000 euros, de manera que la hipoteca que et concediran serà de 140.000 euros -els préstecs hipotecaris solen ser concedits pel 80% de el preu de venda de l'immoble-. Pel que hauràs de tenir uns estalvis, com a mínim, dels 35.000 euros restants de la valor de l'habitatge -cal tenir estalviat, almenys, el 20% de el preu de l'habitatge-, més les despeses de constitució que dependran de la comunitat autònoma.

Amb aquesta opció s'haurà de comptar amb estalvis i un cert alleujament financer. És important recordar que la quota mensual de la hipoteca no hauria de suposar més de l'30-35% de l'total dels ingressos de la llar.

Si es decanta pel lloguer:

La inversió inicial no és tan fort com en la compra, però també s'ha de comptar amb cert matalàs per fer front a la fiança legal -el que equival a un mes de renda- i, en ocasions, poden sol·licitar un aval bancari o un dipòsit que pot equivaler a diversos mesos de lloguer, a més dels honoraris d'agència immobiliària.
Amb l'opció de lloguer segueix sent necessari certa solvència i estabilitat per aconseguir un contracte de lloguer, però no cal comptar amb una quantitat estalvia tan elevada.
Un cop dissipades els dubtes sobre el desemborsament inicial, cal passar a fer números sobre la despesa mensual i veure amb quina de les dues opcions estalviarem més a llarg termini o traurem un major benefici -en funció del nostre objectiu-. Això sense comptar amb els factors sentimentals que, en moltes ocasions, són els que ens empenyen a prendre la decisió final.

Situació del mercat immobiliari

No podem passar per alt que la crisi sanitària derivada de l'coronavirus ha passat factura a el sector immobiliari. Analitzar la situació de tots dos mercats pot fer inclinar la balança cap a un o altre.

L'Índex Immobiliari de Fotocasa mostra una caiguda interanual de l'-0,7% de el preu de venda que es troba dins dels descensos que es van detectar a finals de 2019. Com explica Anaïs López, directora de comunicació de Fotocasa, "els propietaris de les habitatges en venda no estan baixant preus a causa de la situació de l'coronavirus i els preus d'oferta s'estan mantenint aquests mesos. És possible que a la tornada de l'estiu comencem a veure baixades de preu una mica més voluminoses, encara que no van a ser grans caigudes en el preu de l'habitatge de segona mà ".
comprar casa durante el coronavirus
Pel que fa a el preu de l'habitatge de lloguer, l'Índex Immobiliari de Fotocasa mostra una petita contenció durant el mes de juliol, encara que a nivell interanual encara es registren increments. En paraules de la nostra directora de comunicació, "mentre l'oferta i la demanda no estiguin més equilibrades continuarem registrant increments en el preu de l'lloguer. Tanmateix, és possible que en grans ciutats, com Madrid o Barcelona sí que es comencin a registrar alguns descensos ja que aquestes ciutats han tingut increments de preus en el lloguer molt elevats aquests últims anys i ara mateix estan en màxims històrics ".
Variaciones del precio del alquiler coronavirus
Un cop analitzada la situació personal i de el sector, arriba el moment de ser objectiu amb les dues opcions i conèixer què pros i contres ens ofereix cada un.

Compra VS Lloguer durant la pandèmia: avantatges i desavantatges

Com dèiem a l'inici, cap opció és millor que una altra, simplement una d'elles s'adaptarà millor a unes necessitats en concret. Per intentar ser el més objectiu possible i no caure en qüestions sentimentals, analitzarem els pros i contres de cadascuna.
Comparación de las ventajas de comprar o alquilar
Pros de la compra

Inversió a futur. Comprar per llogar o per revendre quan es revaloritzi són algunes de les opcions que pots remenar amb aquesta opció.
Personalització de l'habitatge. El millor de ser el propietari és que pots decorar i reformar al teu gust sense dependre d'un tercer.
Patrimoni. Un dels objectius de gairebé tots els espanyols és comprar un habitatge per a un futur tenir un lloc on jubilar-se i deixar un patrimoni als fills. L'opció de compra genera tranquil·litat a futur.

Contres de la compra:

Desemborsament inicial elevat. A l'optar per la compra seran necessaris uns estalvis quantiosos que, en general, els joves no solen tenir.
Més paperassa inicial. La signatura d'hipoteca, d'escriptura i la resta de les gestions comporten un paperassa i una inversió en temps més gran.
Despeses de manteniment. A més de la hipoteca mensual, s'haurà de fer front a una sèrie de despeses de manteniment de l'habitatge, comunitat, derrames, assegurances, etc.

Pros de l'lloguer:

Flexibilitat. La possibilitat de canviar d'habitatge en funció de les necessitats de cada moment -ampliació o reducció de la família, canvi de treball, etc.-.
Desemborsament inicial menor. Cert és que cada vegada es demanen més requisits per a formalitzar un contracte de lloguer però, tot i així, el desemborsament inicial serà molt menor que en una compra d'habitatge.
No hi ha despeses de manteniment. Qualsevol despesa de manteniment anirà a càrrec de l'propietari, el llogater s'estalviarà ençà, a l'igual que les derrames, comunitat i segur de llar.

Contres de l'lloguer:

  • Incertesa. A l'igual que existeix una major flexibilitat per canviar, també hi ha més incertesa al no ser propietaris ja que hi ha la possibilitat de no renovació de l'contracte o pujades de lloguer.
  • Poca personalització. Els canvis i reformes que es permetin en l'habitatge sempre dependran de l'propietari.
  • No inversió a futur. No hi ha la possibilitat de treure rendiment a l'habitatge en un futur ni de comptar amb un immoble en propietat a l'finalitzar el pagament de la hipoteca.

Un cop coneguts totes aquestes dades, la decisió és qüestió de cadascú. Tot i que no volem deixar de recordar-te que en Fotocasa podràs trobar l'habitatge que necessites sense importar que sigui compra o lloguer.