El confinament adoptat com a mesura sanitària contra l'covid-19 ha canviat les prioritats d'un 54% dels espanyols a l'hora de buscar un habitatge.

Segons l'Observatori Via Célere de l'habitatge a Espanya, la majoria dels espanyols ha reavaluat la importància que li dóna a cada un dels elements de l'habitatge abans de prendre la decisió d'adquirir la seva nova llar. En aquest sentit, disposar de terrassa o jardí s'ha convertit en el més rellevant per als compradors (56% de les respostes), fins i tot per sobre de l'preu (49%), la ubicació (40%) o la llum natural (40% ). Abans de l'confinament, disposar de terrassa o jardí era la quarta prioritat (39%) juntament amb la llum natural (39%) i per darrere de l'preu (59%) i de la ubicació (50%).

L'estudi també demostra un increment de la importància de l'eficiència energètica, que passa de l'18% a l'21% de les respostes dels enquestats, així com de les zones comunes, que evoluciona de el 15% a l'19%.

Així mateix, l'Observatori Via Célere de l'habitatge a Espanya també ha assenyalat que la demanda d'habitatge s'ha mantingut estable malgrat la pandèmia generada pel covid-19, ja que el 59% dels espanyols que tenia intenció de canviar d'habitatge conserva els seus plans. En aquesta mateixa direcció, més enllà de les persones que ja estaven plantejant-se un canvi de residència, un 43% dels espanyols ha assegurat que creu que és un bon moment per buscar un nou habitatge.

La recerca d'habitatge es trasllada a la perifèria
L'informe també ha determinat la tendència de la demanda a traslladar-se fora dels nuclis urbans. Les ciutats petites situades a prop de les grans urbs són l'opció preferida dels espanyols, amb un 34% de les respostes. La segona opció també suposa un desplaçament centrífug de les recerques d'habitatge, ja que els barris perifèrics han estat seleccionats per un 31% dels enquestats. Després d'ells, apareix l'opció de viure al centre de les ciutats, amb només un 20% de les respostes, seguida de la zona metropolitana fora de la ciutat, amb un 14%.

Quant als interessos dels espanyols per les zones comunes s'ha determinat que la piscina continua sent la zona comuna amb més influència en el procés de compra d'un habitatge nou (74%), mentre que la sala d'estudi es situa a la segona posició (67%), probablement impulsada per l'auge de l'teletreball.

El gimnàs, per la seva banda, se situa com la tercera opció més sol·licitada pels enquestats, amb un 56%, seguida de prop per la sala social-gourmet (52%) i la zona de jocs infantil (51%).