Amb el pas de tot Espanya a la fase 1, el mercat de l'habitatge està en plena reactivació i la societat espanyola torna a posar en marxa els seus plans immobiliaris previs a la crisi de l'coronavirus. En aquest context, pisos.com ha volgut analitzar els canvis registrats en el mercat residencial i l' 'efecte confinament' a les preferències dels espanyols

Després de dos mesos i mig d'estat d'alarma, el 44% de la població espanyola no està contenta amb el seu habitatge actual i el 68% es planteja canviar de residència quan acabi l'estat d'alarma, un fet en el qual el confinament ha hagut de veure en un de cada quatre casos. Pel que fa a el règim de tinença de l'habitatge, a hores d'ara el 67% de la demanda vol comprar, mentre que un 33% busca un habitatge de lloguer.

La quarantena també ha influït significativament en la forma en què els espanyols veuen les seves llars. Així, més d'un 60% de la població s'ha adonat elements que li falten al seu habitatge, principalment una terrassa (34%), un jardí (19%) i més espai (15%). De fet, un 15% de l'total d'enquestats reconeix voler realitzar reformes en el seu habitatge a hores d'ara arran de l'confinament, principalment en cuina (29%), bany (15%), terrassa (12%) i habitacions (12%) .

El 14,5% dels propietaris que pretenien vendre el seu habitatge abans de l'confinament ara ho descarta. Una tercera part està disposada a baixar el preu al voltant d'un 5% -10%
Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, indica que "era d'esperar que els efectes de la crisi sanitària i el període de confinament que hem viscut tinguessin un reflex evident en el comportament de l'mercat de l'habitatge". En aquest sentit, l'expert vaticina "un període de sis mesos en què hi haurà molt d'interès en comprar i vendre, el que va a donar lloc a l'aparició d'oportunitats interessants per a les dues parts de l'mercat mentre es produeix una recuperació gradual fins finals d'any ".

Pel que fa a l'oferta, l'impacte de la crisi de la COVID-19 ha influït en l'economia dels propietaris i en les seves pretensions a l'hora de vendre el seu habitatge. En aquest sentit, el 14,5% dels espanyols que pretenien vendre el seu habitatge abans de l'confinament ara ho descarta. Dels que tractaran de vendre-la de nou, una tercera part està disposada a baixar el preu al voltant d'un 5% -10%.