El 42% dels espanyols té en els seus plans canviar-se de habitatge en els propers cinc anys. És una de les conclusions aconseguida per l'Observatori Via Célere de l'habitatge a Espanya.

La principal raó que motivaria aquest canvi d'habitatge és la recerca d'una llar millor, en el 54% dels casos. D'altra banda, un 22% dels enquestats assegura que ho està buscant per una ubicació en un barri més adequat a les seves necessitats, mentre que un 19% indica que aquest canvi es deu al fet que desitja una residència més adequada a les necessitats detectades durant el confinament. Finalment, el 5% restant afronta aquest procés com un mètode per guanyar diners amb la venda o lloguer del seu habitatge actual.

En aquest procés de recerca, dos terços dels espanyols prefereixen habitatges nous davant d'un terç que es decanta per les de segona mà. Aquests resultats es deuen, com a raó principal, a l'eficiència energètica que ofereixen els habitatges acabades de construir, segons ha assegurat un 77% dels enquestats. La resta de motius que fan els espanyols decantar-se per habitatges d'obra nova són la qualitat dels materials emprats (72%), la zona en la qual se situen els nous edificis (56%), la decoració moderna (50%) i les zones comunes (40%).

L'estudi també destaca que la gran majoria dels espanyols, el 72%, va adquirir el seu habitatge fa més de deu anys, mentre que només un 25% la va adquirir fa menys de 10 anys i més d'un. Finalment, tan sols un 3% confirma haver realitzat la compra en l'últim any.

Així mateix, durant el procés de recerca, el 72% dels enquestats assegura que la promotora immobiliària és un factor important (50%) o molt important (22%). De la mateixa manera, un 35% dels espanyols assegura que aquestes companyies fomenten la sostenibilitat mediambiental.

Propietat davant el lloguer

L'enquesta també ha detectat un desfasament entre els desitjos dels espanyols de comptar amb un habitatge en propietat amb la realitat de el règim en què viuen. Segons l'estudi, un 58% de la població del nostre país viu en règim de propietat, mentre que un 26% ho fa de lloguer i un 16% a la casa d'un familiar o amic. No obstant això, un 83% dels enquestats assegura que preferiria viure en règim de propietat, enfront d'un 17% que apostaria pel lloguer.

En aquesta direcció, l'estudi també determina que les principals raons que impedeixen adquirir a un habitatge a les persones que viuen de lloguer són financeres, sent així per al 92% dels espanyols. D'entre aquests últims, la meitat (un 46% de l'total) assegura que es deu a un preu de compra inaccessible, mentre que l'altra meitat (un 46% de l'total) ho atribueix a la manca de capacitat per comptar amb finançament.

 Més enllà d'aquestes raons, un 20% dels enquestats que viu de lloguer, però preferiria viure en un habitatge de la seva propietat, no realitza la compra davant la falta de certesa sobre un possible trasllat en el futur i un 8% indica que no troba un habitatge per comprar a la zona que li interessa.

Recorregut per davant per a la compra en línia

Entre les conclusions de l'estudi també s'extreu l'ampli recorregut que encara té per davant el procés de compra en línia quan es tracta d'un habitatge, ja que tan sols un 11% dels espanyols estaria disposat a realitzar tot el procés de compra de forma virtual . Per contra, un 42% dels enquestats assegura que no li importaria realitzar part de el procés de compra en línia, però visitant el punt de venda en alguna de les fases del mateix. De la mateixa manera, un 47% segueix preferint realitzar tot el procés de forma presencial.