La llei hipotecària ha passat el vistiplau del Senat, però també ha patit canvis després de les 157 esmenes aprovades. Del total d'aquestes esmenes destaquen diversos punts que, d'aprovar-se, afectarien directament als futurs hipotecats, com, per exemple, l'augment dels percentatges d'amortització en hipoteques fixes o la supressió del AJD.

Augmenten els percentatges d'amortització

Un dels canvis més significatius en el text tal com recorda des iAhorro és el referent a l'amortització en el cas de les hipoteques fixes. D'aquesta manera, el decret llei aprovat al Congrés el desembre de 2018 establia un pagament màxim del 2% en els 10 primers anys de vida del préstec hipotecari i un màxim del 1,5% en els següents anys. El nou text augmenta aquestes quanties fins al 4% en el primer cas i el 3% en el segon cas.

Suprimir l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (IAJD)

El pagament de l'Impost d'Actes Jurídics Documentats ha estat una de les grans batalles de la banca i els jutjats espanyols durant el 2018. Finalment, el Govern de Pedro Sánchez va intervenir en la polèmica i mitjançant una llei va establir que els bancs haurien de ser els pagadors de aquest impost. Aquesta mesura s'incloïa en el Decret Llei del crèdit immobiliari de 2018.
No obstant això, des del grup parlamentari del Partit Popular, amb majoria absoluta al Senat, també han aprofitat la tramitació de la llei hipotecària per intentar fer realitat una de les seves promeses electorals: eliminar l'impost sobre actes jurídics documentats (IAJD) a la banca . I és que en una de les seves esmenes es proposa que els bancs estiguin exempts de pagar aquest tribut quan concedeixin una hipoteca per primer habitatge, el que els estalviaria abonar entre el 0,5% i el 1,5% de la responsabilitat hipotecària.

Canvi en les vinculacions

En el Decret Llei del 11 de decembre de 2018 prohibien les pràctiques de venda vinculada en els préstecs hipotecaris amb l'excepció de la subscripció d'una pòlissa d'assegurança en garantia del compliment de les obligacions del contracte de préstec, així com la subscripció d'un assegurança de danys respecte de l'immoble objecte d'hipoteca i de la resta d'assegurances que preveu la normativa del mercat hipotecari.
Des iAhorro recorda que la norma apunta que el banc haurà d'acceptar pòlisses alternatives de tots aquells proveïdors que ofereixin unes condicions i un nivell de prestacions equivalents a la qual l'entitat hagués proposat. L'esmena del Senat matisa que les pòlisses d'assegurances ofertes pel prestador hauran de ser de caràcter temporal anual renovable.

Des HelpMyCash.com asseguren que amb aquesta mesura es proposa que el banc ja no pugui obligar el client a abonar 4.000 o 5.000 euros de cop per una assegurança que duri cinc o deu anys, una cosa que succeeix actualment amb certs assegurances de vida o de protecció de pagaments. Amb aquesta esmena es pretén que les pòlisses ofertes per les entitats es puguin renovar sempre d'any en any, la qual cosa li donaria al client l'opció de comparar la seva assegurança amb el d'altres companyies i la possibilitat de canviar-se cada 12 mesos a l'empresa que li oferís unes millors condicions.

hipoteca verd

En les esmenes del Senat s'inclou la creació d'un crèdit verd per a aquells habitatges eficients energèticament. A més, s'assenyala que "per convertir en inscripció d'hipoteca l'anotació derivada d'un Crèdit Verd s'atorgarà escriptura pública per l'import a aquesta data del saldo viu del finançament de la qual porta causa, més els seus interessos ordinaris, de demora, comissions i despeses. Aquesta inscripció, en nom de l'interès públic, estarà exempta de l'Impost d'Actes Jurídics Documentats ".

Entrada en vigor de la Llei d'aquí a tres mesos

Els més de dos anys de retard en l'aprovació de la Llei hipotecaria van portar al Congrés a decidir que la Llei entrés en vigor als 30 dies naturals de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat. No obstant això, aquest termini es retardaria fins als 90 dies si finalment s'aproven totes les esmenes contingudes en el nou document que tornarà al Congrés dels Diputats en les pròximes setmanes.

El Congrés tindrà l'última paraula

No obstant això, des del comparador HelpMyCash.com avisen que diverses d'aquestes esmenes podrien tenir un temps curt de vida. I és que segons l'article 123 del Reglament del Congrés dels Diputats, les modificacions proposades pel Senat han de ser debatudes en el ple de la Cambra Baixa, on les majories parlamentàries són molt diferents.
Per tant, és molt probable que el text final de la llei hipotecària sigui molt semblant al que el Congrés dels Diputats va aprovar a finals del mes de desembre de l'any passat. De totes maneres, a causa d'aquest nou tràmit, el que sí sembla inevitable és que la promulgació de la normativa es demori una mica més del que s'esperava, així que caldrà veure si finalment entra en vigor durant el mes de març com estava previst o més tard.