El real estate a Europa comença 2019 amb diferents velocitats. La contenció dels preus en alguns països contrasta amb les fortes pujades que s'estan produint en estats emergents, animats pels baixos impostos a les compravendes i la necessitat d'ampliar el parc d'habitatges per a satisfer la forta demanda.

Per explicar els factors que caracteritzen el status quo d'Europa a nivell immobiliari, Institut de Valoracions ha analitzat les característiques dels mercats més destacats el 2019:

Els límits al lloguer i la possible pujada de tipus d'interès del BCE afavoreixen la moderació dels preus a Espanya

Encara que seguint la tendència a l'alça, el valor de l'habitatge a Espanya experimentarà un menor creixement en 2019. Si bé el 2018 es van assolir pujades de gairebé el 7%, la previsió és que en els propers mesos l'encariment no superi el 5%.
Les restriccions empreses per posar límit als lloguers turístics són un dels factors que contribueixen a reduir el ritme de pujades. Amb elles, es retreu la inversió de compradors atrets per l'alta rendibilitat d'aquest tipus d'arrendaments. A més, la incertesa al voltant de la possible limitació dels preus de lloguers de llarga durada en determinades zones urbanes reforça aquesta contenció.
Així mateix, de consumar la probable pujada de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu a finals d'any, aquesta mesura actuaria també de fre a l'avanç dels preus en el mercat immobiliari espanyol.

El fort encariment a Portugal eleva els preus de Lisboa un 23% en només un any

A mitjan 2018, el país lusità es situava ja en el pòdium europeu pel que fa a encariment de l'habitatge amb un increment en els preus de l'11,2%, segons dades d'Eurostat. Es tracta d'una pujada animada per una tendència a l'alça en la inversió que va marcar màxims històrics el 2017 amb més de 153.000 habitatges venuts, un 20% més que l'any anterior.
La pujada dels preus és especialment notable a Lisboa. En concret, el valor mitjà d'un habitatge a la capital va créixer en 2018 fins als 2.753 euros per metre quadrat, un 23% més respecte l'any anterior, increment que s'eleva al 42% tenint en compte les dades de 2016.
El bon clima i els avantatges fiscals, com el programa Golden visa i l'exempció d'impostos a la renda durant 10 anys per a pensionistes no residents, contribueixen a una forta atracció de compradors estrangers a Portugal. Als inversors europeus, procedents de països com França, Irlanda i el Regne Unit, se sumen ara nous inversors de l'Orient Mitjà, Àsia i Sud-àfrica. En total, una de cada quatre vendes d'habitatge a Portugal va ser executada per compradors estrangers, segons dades de l'Associació de Promotors Immobiliaris i Agents Portuguesos.

Irlanda i Eslovènia encapçalen l'alça dels preus a Europa

Amb pujades superiors al 12% i el 13%, respectivament, aquests dos països van marcar màxims continentals a mitjans de l'any passat. En el cas d'Irlanda, es tracta d'una tendència que es manté des de fa quatre anys i que acumula un encariment de gairebé el 40%.
L'escassetat en l'oferta de cases és una de les principals causes del notable increment en els preus irlandesos. De cara a 2019, la construcció de nous habitatges és un dels principals objectius del Govern, que espera disposar de 25.000 nous immobles al llarg de l'any.
Per la seva banda, les baixes comissions de les compravendes a Eslovènia, entorn del 1% per al propietari i sense cost per al comprador, han afavorit que el país liderés la pujada en els preus de l'habitatge a Europa.

Els increments a França i el Regne Unit se situen per sota de la mitjana europea, mentre que a Alemanya segueixen per sobre

En 2018, el país germànic ha continuat registrant alces de preus superiors a la mitjana europea, encara que lleument. L'increment en el vell continent se situa en el 4,3%, quatre dècimes per sota de la mitjana alemany. Això sí, la tendència de cara a 2019 és el descens en el ritme d'encariment, encoratjat per mesures de contenció en els preus, com ha passat en el cas del lloguer amb la llei aprovada el passat setembre. La mesura inclou multes de fins a 100.000 euros per als propietaris que desnonin als seus inquilins per augmentar el preu de l'immoble.
La pujada a França, la més baixa dels principals països europeus i xifrada en el 2,8%, es deu, en gran mesura, a la política de foment en habitatge social duta a terme pel Govern gal. Aquest tipus de cases suposen ja el 17% del parc immobiliari del país i, amb la Llei Elan, es pretén que els inquilins arribin a comprar unes 400.000 a l'any. El valor d'aquests immobles, entre un 20% i un 30% per sota del mercat, contribueix a la contenció dels preus.
Per la seva banda, la incertesa al voltant del Brexit contribueix al fre de l'encariment en el real estate britànic, que a mitjan 2018 es va situar en el 3,4%.